Σε προ Μνημονίου επίπεδα υποχώρησε το κόστος των εντόκων

Σε προ Μνημονίου επίπεδα υποχώρησε το κόστος των εντόκων

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα προ Μνημονίου διαμορφώθηκε η απόδοση των χθεσινών εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, καθώς υποχώρησε αισθητά στο 2,45%, από 3,10% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η έκδοση των νέων 5ετών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα με απόδοση 4,95%, θέτει νέες – κατά πολύ χαμηλότερες- βάσεις και για το κόστος δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε στην έκδοση 3μηνων γραμματίων και η απόδοσή τους διαμορφώθηκε στο 2,45%, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, να αναφέρεται χθες στην επιτυχημένη έκδοση και στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού. Πρόκειται για τη χαμηλότερη απόδοση από τις 22 Ιανουαρίου του 2010, όταν και είχε ανέλθει στο 1,67%. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν έντονο και το ποσοστό συμμετοχής τους έφθασε στο 50%.

Ενδεικτικό της ζήτησης που υπήρξε, είναι ότι ο Οργανισμός ζητούσε αρχικά να δανειστεί 1,25 δισ. ευρώ και οι προσφορές που έγιναν έφθασαν τα 3,416 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο είναι υψηλότερο κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τις προσφορές που είχαν γίνει τον Μάρτιο για τα 3μηνα γραμμάτια εκείνου του μήνα. Τελικά, το Δημόσιο δανείστηκε 1,625 δισ. ευρώ και αύριο, Πέμπτη, θα αντλήσει άλλα 375 εκατ. ευρώ από τα ίδια γραμμάτια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό δανεισμού αυτής της εβδομάδας στα 2 δισ. ευρώ.

Η σημαντική ενίσχυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών (όπως αποτυπώνεται στις προσφορές), καθώς και η αισθητή αποκλιμάκωση της απόδοσης των εντόκων γραμματίων χθες, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση της περασμένης εβδομάδας. Η απόδοση των νέων 5ετών ομολόγων ανήλθε στο 4,95%, γεγονός που οδηγεί σε ομαλοποίηση των αποδόσεων των εντόκων γραμματίων.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού του Δημοσίου μετά την έκδοση των 5ετών ομολόγων θα βελτιωθεί, εξαιτίας της αναμενόμενης πτώσης των αποδόσεων των εντόκων γραμματίων. Εκτιμούν, δε, ότι οι αποδόσεις στα έντοκα γραμμάτια 3μηνης και 6μηνης διάρκειας θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία τους επόμενους μήνες και θα σταθεροποιηθούν στα επίπεδα του 1% με 2%.

Υπό αυτές τις συνθήκες υπολογίζεται ότι η μείωση του κόστους δανεισμού από τα έντοκα γραμμάτια κατά περίπου 3% σε σχέση με πέρυσι θα προκαλέσει εξοικονόμηση της τάξης των 450 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή τα έντοκα γραμμάτια της Ελλάδας ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η επιβάρυνση από το κόστος δανεισμού μέσω των νέων 5ετών ομολόγων έναντι του μέσου κόστους δανεισμού από Ευρωζώνη και ΔΝΤ υπολογίζεται σε περίπου 3%. Ποσοστό το οποίο θα προκαλέσει κόστος περίπου 90 εκατ. ευρώ, αφού η επιπλέον επιβάρυνση αφορά το ποσό των 3 δισ. ευρώ που δανείστηκε την περασμένη εβδομάδα το Δημόσιο. Οπότε, κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι το κόστος δανεισμού του Δημοσίου συρρικνώνεται κατά περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στ. Παπαδόπουλος, με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί για πρώτη φορά φέτος ύστερα από δεκαετίες αυξητικών τάσεων, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει η ανεξάρτητη βουλευτής, Μαρία Γιαταγάνα, ο ΟΔΔΗΧ επισημαίνει ακόμα πως «ο καθαρός δανεισμός για το 2014, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα είναι της τάξεως των 3,6 δισ. ευρώ». Οπως σημειώνει, δε, «αυτό το ύψος του δανεισμού για το 2014 σε σχέση με τα πολύ μεγαλύτερα ποσά που χρειαζόταν η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύει ότι η χώρα μας χρειάζεται ολοένα και λιγότερα δανεικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της και επομένως το δημόσιο χρέος σε απόλυτες τιμές αρχίζει να αποκλιμακώνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή