Κοινωφελής εργασία η ποινή του Μπερλουσκόνι

Κοινωφελής εργασία η ποινή του Μπερλουσκόνι

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ. Προσφέροντας κοινωφελή εργασία σε κέντρο περίθαλψης ηλικιωμένων ατόμων πρόκειται να εκτίσει την ποινή του για φορολογική απάτη ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αυτή την απόφαση έλαβε το δικαστήριο του Μιλάνου, το οποίο περιόρισε μερικώς την ελευθερία κινήσεων του πρώην Καβαλιέρε, αλλά όχι την πολιτική του δραστηριότητα.

Ειδικότερα, το δικαστήριο του Μιλάνου αποφάσισε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένας από τους πιο εύπορους άνδρες της Ιταλίας, θα πρέπει να περνάει τουλάχιστον τέσσερις ώρες εβδομαδιαίως στο γηροκομείο, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό ποια θα είναι τα καθήκοντά του εκεί. Επίσης δεν του επιτρέπεται να ταξιδέψει έξω από τα όρια της Λομβαρδίας, της περιοχής, δηλαδή, όπου βρίσκεται και το Μιλάνο και η κύρια κατοικία του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου. Το δικαστήριο φαίνεται να επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι να πραγματοποιήσει σε περίπτωση που το επιθυμήσει περιορισμένα ταξίδια στη Ρώμη.

Πάντως, η δικαστική απόφαση, σύμφωνα πάντα με τους οπαδούς του ηλικιωμένου Ιταλού πολιτικού, δεν θα τον εξαναγκάσει να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του αγώνα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης για το Ευρωκοινοβούλιο τον ερχόμενο μήνα, ούτε και θα τον αποτρέψει από το να διαδραματίσει τον πολιτικό ρόλο που επιθυμεί. Αλλωστε, δεν αναφέρει τίποτα για περιορισμό των πολιτικών του δραστηριοτήτων, την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων ή την παραχώρηση συνεντεύξεων.

Μετά την καταδικαστική απόφαση της περασμένης χρονιάς που έβρισκε τον πρώην Καβαλιέρε ένοχο για φορολογική απάτη, ο Μπερλουσκόνι έχασε την έδρα του στην ιταλική Γερουσία και του απαγορεύτηκε να αναλάβει δημόσιο αξίωμα επί μία διετία. Παρ’ όλα αυτά, ο Μπερλουσκόνι ως ηγέτης του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της ιταλικής Κεντροδεξιάς.

Οι δικηγόροι του Φρανκ Κόπι και Νικολό Γκεντίνι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, αναφέρουν ότι η απόφαση «μοιάζει ισορροπημένη και ικανοποιητική ακόμα και όσον αφορά τις ανάγκες της πολιτικής δραστηριότητας του Μπελουσκόνι».

Ο προσωπικός γραμματέας του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τότι, επισήμανε ότι ο «Μπερλουσκόνι θα συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία», ενώ πιο δηκτικοί υπήρξαν άλλοι σύμμαχοι του πρώην Καβαλιέρε, όπως ο Ραφαέλε Φίτο, που χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «πλήγμα για τη δημοκρατία».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ θα πρέπει να εργαστεί στο «Ιδρυμα της Αγίας Οικογένειας» στο Τσεζάνο Μποσκόνε, μια μικρή πόλη στα περίχωρα του Μιλάνου. Το ίδρυμα ιδρύθηκε το 1896 από έναν καθολικό ιερέα και σήμερα διοικείται από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Περιθάλπει περίπου 2.000 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το ποια θα είναι τα ακριβή καθήκοντα του κ. Μπερλουσκόνι εκεί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτού του τύπου την ποινή ο κ. Μπερλουσκόνι εντάσσεται στις τάξεις άλλων διασημοτήτων, όπως ο Μπόι Τζορτζ που καταδικάστηκε στο να καθαρίζει δρόμους στη Νέα Υόρκη όταν εντοπίστηκε κοκαΐνη στο διαμέρισμά του και ο Τζορτζ Μάικλ, που εργάστηκε σε κέντρο αστέγων επειδή συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή