«Κλείδωσε» η κοινοπραξία επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου Eurobank

«Κλείδωσε» η κοινοπραξία επενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου Eurobank

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή της κοινοπραξίας στρατηγικών επενδυτών οι οποίοι θα καλύψουν περίπου το μισό της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank συνολικού ύψους 2,86 δισ. ευρώ «κλείδωσε». Συγκεκριμένα οι: Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie και Brookfield υπέγραψαν σχετική συμφωνία με τη διοίκηση της Eurobank, έπειτα από έγκριση του ΤΧΣ, με την οποία δεσμεύονται να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με το ποσό των 1,331 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 46,5% των συνολικών κεφαλαίων της αύξησης. Από αυτούς Fairfax και Capital Research τοποθετούν τη μερίδα του λέοντος περίπου 1 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών καθορίστηκε στα 0,3 ευρώ, όπως έγραψε χθες η «Κ».

Σημαντική εξέλιξη

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που αποτυπώνει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα, με τους ξένους να τοποθετούνται ολοένα και πιο επιθετικά στο σενάριο της ανάκαμψης της χώρας. Εχουν προηγηθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη συμφωνία Fairfax και Wilbur Ross έχουν δεσμευτεί ότι θα διακρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν για διάστημα 6 μηνών μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, ενώ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank. Υπό τον όρο ότι το σύνολο του ποσού της δέσμευσης δεν θα μειωθεί, μπορεί οποιοσδήποτε βασικός επενδυτής -εκτός της Fairfax και της Wilbur Ross- να διαθέσει το ατομικό ποσό δέσμευσης σε άλλον επενδυτή.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω επενδυτές θα αποκτήσουν τις μετοχές στο πλαίσιο της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών που θα «ανοίξει» ταυτόχρονα τόσο για τους στρατηγικούς και άλλους ξένους επενδυτές. Στην Ελλάδα η διάθεση των μετοχών -περίπου το 10% της έκδοσης- θα γίνει με δημόσια προσφορά. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, αμέσως μετά τις σχετικές εγκρίσεις, και στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η αύξηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 30 Απριλίου. Οπως σημειώνεται στη συμφωνία Eurobank – στρατηγικών επενδυτών, σε περίπτωση που η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών είναι υψηλότερη της τιμής που έχουν δεσμευτεί ότι θα συμμετάσχουν (0,3 ευρώ), τότε μπορούν να μην ασκήσουν το δικαίωμά τους. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές είναι περίπου δεδομένο ότι η αύξηση θα πραγματοποιηθεί στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Το μετοχολόγιο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου θα εκδοθούν 9,5 δισεκατομμύρια νέες μετοχές, ενώ το σύνολο των μετοχών μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα ανέλθει στα περίπου 15 δισεκατομμύρια τεμάχια. Από αυτές το 30% θα περάσει στον έλεγχο των στρατηγικών επενδυτών, η συμμετοχή του ΤΧΣ θα περιοριστεί στο 35%, ενώ το υπόλοιπο 35% θα διατεθεί στον ιδιωτικό τομέα. Κάπως έτσι θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της τράπεζας στην περίπτωση που το σύνολο της αύξησης καλυφθεί από ιδιώτες. Σε περίπτωση όμως που κάποιο κομμάτι του 35% των μετοχών που απευθύνεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό μείνει αδιάθετο, τότε αυτό θα αποκτηθεί από το ΤΧΣ, αυξάνοντας αντίστοιχα τη συμμετοχή του. Εφόσον η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ανέλθει ή ξεπεράσει το 50%, το ΤΧΣ θα ασκεί τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες μετοχές της Eurobank με περιορισμούς. Παράλληλα το ΤΧΣ θα δεσμευτεί για τη διακράτηση των μετοχών του επίσης για διάστημα 6 μηνών.

Το ΤΧΣ

Αν η αύξηση ολοκληρωθεί με επιτυχία χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ τότε η Eurobank θα είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που η πλειοψηφία των μετοχών της θα επιστρέψει ξανά σε ιδιωτικά χέρια. Η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με αφορμή τις εξελίξεις στη Eurobank δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώνεται επιτυχώς το πρώτο στάδιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank με τη δεσμευτική προσφορά ομάδας έμπειρων και διεθνώς αναγνωρισμένων Θεσμικών Επενδυτών. Προσδοκούμε στην πλήρη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην τελική τιμή που θα προσδιοριστεί από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Το συνεχιζόμενο ισχυρό ενδιαφέρον ποιοτικών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες καταδεικνύει τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στον ελληνικό τραπεζικό τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή