Διορθώσεις από ΥΠΟΙΚ στις διατάξεις για τη φορολόγηση ανέργων

Διορθώσεις από ΥΠΟΙΚ στις διατάξεις για τη φορολόγηση ανέργων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεράστια προβλήματα και ταλαιπωρία προκαλεί στους φορολογούμενους η προχειρότητα του υπουργείου Οικονομικών κατά τη σύνταξη των φορολογικών νομοσχεδίων. Οι στρεβλώσεις που εντοπίζονται στους περισσότερους νόμους διορθώνονται με μεγάλη όμως καθυστέρηση, αναγκάζοντας τους φορολογούμενους να «τρέχουν» εκ των υστέρων στην εφορία να διορθώσουν λάθη για τα οποία υπεύθυνη είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αν και η υποβολή των δηλώσεων ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να καταθέσει τροπολογίες στις 24 Απριλίου με τις οποίες θα διορθώνει λάθη που σχετίζονται με τη φορολόγηση των περιστασιακών εισοδημάτων των ανέργων και των φοιτητών, καθώς και για όσους εισέπραξαν ελάχιστα ευρώ από τόκους καταθέσεων. Επίσης θα κατατεθούν τροπολογίες για σειρά διατάξεων που δημιουργούσαν προβλήματα μέχρι σήμερα στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση ενός νέου τρόπου φορολόγησης των συγκεκριμένων φορολογουμένων, ώστε να γλιτώσουν από τη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων. Συγκεκριμένα η τροπολογία θα ορίζει ότι όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογούμενων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι με τη ρύθμιση αυτή οι φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση το 2013 ή ελάχιστα ποσά από τόκους καταθέσεων δεν θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια

Επίσης θα προστατευτούν από υπέρογκους φόρους άνεργοι, ανήλικοι ή φοιτητές που έλαβαν πέρυσι μικροποσά από επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή πρακτική άσκηση με ελάχιστη αμοιβή. Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία άνεργοι που απασχολήθηκαν το 2013 σε επιδοτούμενα προγράμματα και έλαβαν το 2013 ποσά περίπου 600 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φόρο και μάλιστα υψηλότερο από το ετήσιο εισόδημα που είχαν το 2013. Το εισόδημα αυτό δηλώνεται αναγκαστικά στη φορολογική δήλωση και συγκεκριμένα στον κωδικό 507 του εντύπου Ε1. Από τη στιγμή που δηλώνεται, θεωρείται εισόδημα και χαρακτηρίζεται μάλιστα «εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις». Το γεγονός αυτό δημιουργεί τρία προβλήματα στους ανέργους:

• Ενεργοποιείται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και θα φορολογηθεί ο άνεργος για το ποσό αυτό.

• Επειδή θεωρείται εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

• Ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο νόμος προβλέπει προκαταβολή φόρου 55%

Για παράδειγμα κάποιος άνεργος που έλαβε 600 ευρώ από επιδοτούμενα προγράμματα θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια και θα πληρώσει στην εφορία το ποσό των 1.209 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή