Πόλεμος νεύρων σε εξέλιξη για την Ουκρανία

Πόλεμος νεύρων σε εξέλιξη για την Ουκρανία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταπεινωτικό πλήγμα υπέστη χθες η κυβέρνηση του Κιέβου, όταν τεθωρακισμένα οχήματα του ουκρανικού στρατού, που είχαν σταλεί στην Ανατολική Ουκρανία για να καταστείλουν την αποσχιστική εξέγερση, κατελήφθησαν από φιλορώσους αυτονομιστές και παρήλασαν στην πόλη Σλαβιάνσκ με τη ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα έστειλαν, νωρίς το πρωί, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από το αεροδρόμιο του Κραματόρσκ -το οποίο είχαν καταλάβει μία ημέρα νωρίτερα- στο κέντρο της πόλης, για να εκδιώξουν τους αυτονομιστές από τα κατειλημμένα κρατικά κτίρια. Ωστόσο, τουλάχιστον πέντε από αυτά τα οχήματα, όπως και ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης, κατελήφθησαν αναίμακτα από αυτονομιστές και λίγο αργότερα παρατάχθηκαν έξω από το δημαρχείο του Σλαβιάνσκ, με σημαίες της Ρωσίας και των αυτονομιστών.

Καθώς προχωρούσε η φάλαγγα των τεθωρακισμένων, πολίτες επευφημούσαν τους στρατιώτες φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Ρωσίας. Ενας εκ των στρατιωτών που φρουρούσαν τα τεθωρακισμένα δήλωσε ότι προερχόταν από την 25η ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών του ουκρανικού στρατού και ότι όλοι οι συνάδελφοί του είχαν αυτομολήσει στο στρατόπεδο των αυτονομιστών. «Είμαστε εδώ όλοι εμείς που δεν πρόκειται να πυροβολήσουμε τον ίδιο τον λαό μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αργότερα, φιλορώσοι αυτονομιστές περικύκλωσαν άλλη φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων του ουκρανικού στρατού στο Κραματόρσκ. Οι Ουκρανοί στρατιώτες, ορισμένοι από αυτούς κλαίγοντας, παρέδωσαν τον οπλισμό τους στους αυτονομιστές, οι οποίοι στη συνέχεια τούς επέτρεψαν να επιστρέψουν με τα οχήματά τους στη βάση τους, στην πόλη Δνειπεροπετρόφσκ.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας αναγνώρισε την απώλεια των έξι τεθωρακισμένων οχημάτων, υποστηρίζοντας ότι «κατασχέθηκαν από εξτρεμιστές», ενώ ο υπουργός Αμυνας της χώρας επρόκειτο να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Ανατολική Ουκρανία για να εκτιμήσει επιτόπου την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Με άλλη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας γνωστοποίησε ότι δύο Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από ενόπλους στην περιοχή του Λουγκάνσκ, μια ακόμη εστία της φιλορωσικής εξέγερσης.

Παράλληλα, ομάδες μασκοφόρων αυτονομιστών, οπλισμένων με τουφέκια Καλάσνικοφ, κατέλαβαν το δημαρχείο της μεγάλης βιομηχανικής πόλης Ντονέτσκ, που έχει αναδειχθεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο στο βασικό οχυρό των φιλορώσων αυτονομιστών. Η τοπική αστυνομία δεν επενέβη.

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας αντέδρασε στις χθεσινές εξελίξεις κατηγορώντας τη Μόσχα για «εξαγωγή τρομοκρατίας» στη χώρα του, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να τη διαμελίσει με «ένα νέο Τείχος του Βερολίνου». Ο Αρσένι Γιατσένιουκ ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση «να αποσύρει άμεσα τις ειδικές δυνάμεις της, να καταδικάσει τους τρομοκράτες και να τους πιέσει να αποσυρθούν από τα κρατικά κτίρια». Απαντώντας από το Βιεντάμ, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτη η κινητοποίηση του στρατού στην Ανατολική Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αποφάσιζαν στις Βρυξέλλες επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής. «Θα δείτε γρήγορα την ανάπτυξη χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι εντός ολίγων ημερών θα αναπτυχθούν ναυτικές δυνάμεις στη Βαλτική και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επιτρέψει τη διέλευση από την επικράτεια της χώρας του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Αυτό δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος πρόκειται να συζητήσει το θέμα με τον αναπληρωτή διευθυντή της ρωσικής εταιρείας Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, την προσεχή Δευτέρα. Σε περίπτωση συμφωνίας, ο South Stream θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή