Eurobank: Mειώνεται η πιθανότητα τρίτου πακέτου

Eurobank: Mειώνεται η πιθανότητα τρίτου πακέτου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή της χώρας στις αγορές και το νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να «μειώσουν σημαντικά το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα», σύμφωνα με ειδική μελέτη της Eurobank.

Μάλιστα, σύμφωνα με την μελέτη –που επιμελήθηκε ο επικεφαλής ανάλυσης διεθνών αγορών της τράπεζας, κ. Πλ. Μονοκρούσος– το αναμενόμενο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους από τους επίσημους δανειστές, σε συνδυασμό με νέες εκδόσεις ομολόγων (5,5 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο) και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αναμένεται να διασφαλίσουν πλήρη κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών προβλέπονται για τα επόμενα 6-7 έτη, «καθιστώντας μη αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα».

Από τα σενάρια της Εurobank, δε, προκύπτει ότι υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις στα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν θα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, αλλά η χώρα θα έχει και επαρκή ταμειακά διαθέσιμα.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, το σενάριο που επεξεργάζεται η τράπεζα προβλέπει πως το νέο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνει:

• Μείωση του επιτοκίου δανεισμού των δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου από το 3μηνο Euribor συν 0,50% σε σταθερό επιτόκιο 0,6%.

• Επιμήκυνση του μέσου χρόνου ωρίμανσης των ίδιων δανείων από 30 σε 50 έτη.

• Παροχή 10ετούς περιόδου χάριτος για τις αντίστοιχες πληρωμές τόκων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Eurobank εκτιμά ότι ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί σωρευτικά κατά 3 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020 και κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί σημαντική μείωση και εξομάλυνση του προφίλ των δανειακών αναγκών της χώρας μακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή