Ζημία 12,8 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από συντάξεις «μαϊμού»

Ζημία 12,8 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από συντάξεις «μαϊμού»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντάξεις «μαϊμού» αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Χορηγούνταν σε ασφαλισμένους που έχουν αποβιώσει και εισπράττονταν από συγγενικά τους πρόσωπα ή άτομα που ήταν συνδικαιούχοι στους λογαριασμούς όπου γινόταν η κατάθεση των χρημάτων.

Η έρευνα των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε 179 υποθέσεις που προκάλεσαν ζημία στο Δημόσιο ύψους 12,8 εκατ. ευρώ. Αφορμή υπήρξαν στοιχεία που διαβίβασε στην ΕΛ.ΑΣ. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου. Αφορούσαν 92 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων, στους λογαριασμούς των οποίων συνεχιζόταν η καταβολή σύνταξης για αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό τους. Η έρευνα ανετέθη στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς αρχικά υπήρχαν υπόνοιες για εμπλοκή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών στην απάτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκαν και κλήθηκαν σε προανακριτική απολογία 59 άτομα που εισέπρατταν συντάξεις από λογαριασμούς ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει. Οι 34 βρέθηκαν στην Αττική, τέσσερις στην Αχαΐα, πέντε στη Θεσσαλονίκη, έντεκα στη Λάρισα και τέσσερις στην Κρήτη. Το συνολικό ποσό που εισέπραξαν παράτυπα υπολογίζεται σε 5,4 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας που από το 1996 μέχρι σήμερα εισέπραττε τη σύνταξη αποβιώσαντος συγγενή της, δηλαδή συνολικό ποσό άνω των 200.000 ευρώ.

Από την ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν άλλα 43 άτομα που εισέπρατταν συντάξεις «μαϊμού». Δεν κλήθηκαν σε προανακριτική απολογία λόγω πίεσης χρόνου. Ωστόσο, αναμένεται να κληθούν σε απολογία από τις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στις οποίες διαβιβάστηκαν οι δικογραφίες. Το συνολικό ποσό που φέρονται να έχουν εισπράξει παράνομα ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ. Τέλος, για άλλες 77 υποθέσεις η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζεται, καθώς δεν έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί τα άτομα που παράνομα εισέπραξαν ποσό ύψους 4,3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε συντάξεις ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει. «Είτε δεν υπήρχε συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό είτε δεν προέκυψαν τα στοιχεία της ταυτότητάς του από τα διαθέσιμα στοιχεία», διευκρίνισε χθες ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Χρ. Παρθένης.

Η δικογραφία για την υπόθεση υπεβλήθη χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή