49 χρόνια πρίν στην «Κ»…20.ΙV.1965

49 χρόνια πρίν στην «Κ»…20.ΙV.1965

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΩΓΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ: Οι ευρισκόμενοι ακόμη εις την Τουρκίαν 6.000 περίπου Ελληνες υπήκοοι θα απελαθούν και «έρευνα» θα διενεργηθή, ως προς την δράσιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίον απειλείται επίσης με απομάκρυνσιν. Αι αποφάσεις αυταί, αι οποίαι ανηγγέλθησαν κατόπιν εκτάκτου Υπουργικού Συμβουλίου, εχαρακτήρισαν την δημιουργηθείσαν, κατά το τελευταίον 48ωρον, λόγω της καταστάσεως εις την Κύπρον, νέαν έντασιν εις τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις. Τα μέτρα εχαρακτηρίζοντο ως αντίδρασις της Αγκυρας εις την απαγόρευσιν της κυκλοφορίας των Τουρκοκυπρίων εις την Λευκωσίαν και εθεωρούντο ως αποβλέποντα, βραχυχρονίως μεν εις την άρσιν της απαγορεύσεως και εις την εξουδετέρωσιν της αναγγελθείσης διά τα τέλη Απριλίου «επιθέσεως ειρήνης» του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, μακροχρονίως δε εις την έντασιν της επί της Ελλάδος ασκουμένης πιέσεως και την δημιουργίαν ευνοϊκού διά την Τουρκίαν κλίματος, επί τη προόψει των ουσιαστικών συνομιλιών Αθηνών – Αγκύρας. […] Εκ των εγκατεστημένων εις την Τουρκίαν […] 12.592 Ελλήνων υπηκόων, 6.485 υπεχρεώθησαν ήδη να εγκαταλείψουν την χώραν. Η τουρκική Κυβέρνησις επέτρεψεν εις 2.940 Ελληνας υπηκόους, αλλά Μουσουλμάνους το θρήσκευμα, να παραμείνουν, και ανενέωσε, κατ’ εξαίρεσιν, τα διαμονητήρια 1.653 ακόμη Ελλήνων υπηκόων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Το οργανωθέν υπό την αιγίδα της άκρας αριστεράς συνέδριον της «Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», με συμμετοχήν συνοδοιπόρων [του κομμουνισμού], στελεχών της ΕΔΑ και της αριστεράς του Κέντρου και ενώπιον του οποίου ωμίλησεν ο υπουργός Εσωτερικών Ηλίας Τσιριμώκος, ετερμάτισε χθες τας εργασίας του. Εις τας εγκριθείσας αποφάσεις υιοθετούνται αι απόψεις της άκρας αριστεράς περί του ελληνικού καθεστώτος και απευθύνονται εκκλήσεις προς αποφυλάκισιν των κρατουμένων και κατάργησιν των εκτάκτων μέτρων, συμφώνως προς το πνεύμα της ομιλίας του κ. Τσιριμώκου. [Σημ. «Φ»: Οι τελευταίοι, προ της Δικτατορίας, πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από τους λεγόμενους «Αποστάτες».]

ΕΛΒΙΣ ΠΡΙΣΛΕΫ STEREO: Τέσσαρες δίσκοι μακράς διαρκείας και στερεοφωνικής εγγραφής, με δώδεκα διαφορετικά τραγούδια του Ελβις Πρίσλεϋ, εκυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα από την RCA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή