Σταθεροποίηση του ΑΕΠ, μικρή μείωση ανεργίας αναμένει φέτος το ΙΟΒΕ

Σταθεροποίηση του ΑΕΠ, μικρή μείωση ανεργίας αναμένει φέτος το ΙΟΒΕ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Μονόδρομο αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, κ. Ν. Βέττας, δήλωσε ότι «για να έρθει η ανάπτυξη, η εμβάθυνση στις διαρθρωτικές αλλαγές είναι μονόδρομος», επισημαίνοντας πως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και αυτό διότι «η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν είναι το τέλος του δρόμου». Το ΙΟΒΕ προβλέπει πως φέτος η ελληνική οικονομία θα σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως να αυξηθεί ελαφρώς το ΑΕΠ. Ωστόσο, επισημαίνει και τον πολιτικό κίνδυνο που υπάρχει για την οικονομία, λόγω των εκλογών του Μαΐου. Παράλληλα, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι είναι μείζον και επείγον ζήτημα να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι πέντε:

• Απαιτούνται ρήξεις με ομάδες συμφερόντων.

• Δημιουργία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων.

• Εξειδικευμένη γνώση των επιμέρους προβλημάτων.

• Επένδυση οικονομικής πολιτικής συνολικά με σαφήνεια.

• Ουσιαστική «ιδιοκτησία» μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Αγγ. Τσακανίκας παρουσίασε τις προβλέψεις του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες το 2014 η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και ενδεχομένως να παρουσιάσει μικρή αύξηση. Μάλιστα, εκτίμησε ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους θα είναι αρνητικά, αλλά τα δύο τελευταία θα έχουν θετικό πρόσημο. Για την ανεργία το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μικρή κάμψη φέτος και θα διαμορφωθεί στο 26%, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος με ρυθμό μείωσης 0,6%.

Σε ερώτηση για το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας την επόμενη 10ετία και τη σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει το ΙΟΒΕ για λογαριασμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι το νέο μοντέλο θα χτιστεί στη δημοσιονομική σταθερότητα και τις μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν κλάδοι όπου βραχυπρόθεσμα μπορούν να γίνουν επενδύσεις και να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση, ο κλάδος των τροφίμων, η ενέργεια, η βιομηχανία συγκομιδής απορριμμάτων, καθώς και οι υποδομές και οι μεταφορές. Στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, για να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει, κατά τον κ. Βέττα, να υπάρχουν σταθεροί θεσμοί και προώθηση της καινοτομίας. Πέραν αυτών, το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του αναφέρεται και στον πολιτικό κίνδυνο που υπάρχει για την οικονομία. «Ο τρέχων εκλογικός κύκλος δημιουργεί αβεβαιότητα και έχει οδηγήσει σε αναμονή επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη λήψη ορισμένων αποφάσεων, παρ’ όλο που δεν αφορά αυτή τη φορά εθνικές εκλογές», όπως επισημαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή