Η στήριξη της καινοτομίας από το ΕΣΠΑ αναζωογονεί την οικονομία

Η στήριξη της καινοτομίας από το ΕΣΠΑ αναζωογονεί την οικονομία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, δημιουργία 32.000 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, ανάσχεση της μετανάστευσης και επαναπατρισμό επιστημόνων που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη μελέτη του ισραηλινού οργανισμού ΥΟΖΜΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών, που παραδόθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και συζητήθηκε στο Συμβούλιο Καινοτομία που συνεδρίασε χθες υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Η μελέτη προτείνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για δράσεις έρευνας και καινοτομίας με ποσό συνολικού ύψους 1,17 δισ. ευρώ την προσεχή επταετία (δηλαδή κατά την περίοδο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ), κεφάλαια τα οποία με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων μπορούν να διπλασιασθούν. Αναλυτικά οι προτάσεις έχουν ως εξής:

• Ενίσχυση της δραστηριότητας του Ταμείου Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ). Η δραστηριοποίηση του ΤΑΝΕΟ προτείνεται να γίνεται με τρεις τρόπους: α) συμμετοχή του ΤΑΝΕΟ σε νέες εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με παροχή κινήτρων σε διεθνείς αντίστοιχες εταιρείες προκειμένου να συμμετάσχουν και αυτές, β) επένδυση του ΤΑΝΕΟ σε υπάρχουσες ελληνικές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου και γ) επένδυση του ΤΑΝΕΟ σε επιχειρήσεις πρώτου σταδίου με ταυτόχρονη προσέλκυση επενδύσεων από ξένα κεφάλαια για τις ίδιες επιχειρήσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η επένδυση του ΤΑΝΕΟ δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ύψος της αντίστοιχης του ξένου επενδυτή.

• Σύσταση θέσης Συντονιστή Τεχνολογίας που θα στελεχωθεί από άτομο με εμπειρία τόσο από τον χώρο της επιστήμης όσο και από τις επιχειρήσεις και θα διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας. Βασικά κριτήρια επιλογής των προτάσεων θα είναι η ενσωμάτωση καινοτομίας, η δυνατότητα εμπορικής προώθησης των προϊόντων στις ξένες αγορές, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα δίνεται έμφαση σε προϊόντα που θα παράγονται στην Ελλάδα ή με Ελληνες υπεργολάβους. Προβλέπεται επίσης ότι το 70% της επένδυσης στους τομείς αυτούς θα πρέπει να διοχετεύεται σε μισθούς, το 33% αυτού σε μισθούς μηχανικών (ή άλλων ειδικών επιστημόνων) και το 25% σε μισθούς νεοπροσλαμβανόμενων. Οι επενδύσεις που θα επιτυγχάνουν, θα επιστρέφουν στο Δημόσιο το 3% του τζίρου τους.

• Σύσταση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας σε κάθε Πανεπιστήμιο που κάνει επιστημονική έρευνα. Το κράτος θα συνεισφέρει στα Γραφεία κεφάλαια διπλάσια από αυτά που θα συγκεντρώνουν από τον ιδιωτικό τομέα. Σε πρώτη φάση θα ενισχυθούν 15 ακαδημαϊκά ιδρύματα με την παροχή χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των γραφείων για 4 χρόνια. Τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας μεταξύ άλλων θα αναζητούν χρηματοδότηση από τη βιομηχανία, θα εκπροσωπούν τους ερευνητές και θα διαχειρίζονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

• Αξιοποίηση του θεσμού των θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων στους εξής κλάδους: πληροφορικής, επικοινωνιών, φαρμάκων, βιοτεχνολογίας, ενέργειας, τροφίμων και αγροτικής οικονομίας.

• Φοροαπαλλαγές για «business angels» (οι επιχειρηματικοί άγγελοι είναι ιδιώτες επενδυτές που παρέχουν κεφάλαια ή/και συμβουλευτικές υπηρεσίες κατά την ίδρυση μιας επιχείρησης, στους οποίους περιλαμβάνονται και η οικογένεια ή το κοινωνικό περιβάλλον του επιχειρηματία). Η επένδυση, σύμφωνα με την πρόταση, θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του ατόμου ή της επιχείρησης που διαθέτει τα κεφάλαια. Προϋπόθεση θα πρέπει να είναι, ωστόσο, οι δαπάνες για έρευνα της επιχείρησης που λαμβάνει τη χρηματοδότηση να καλύπτουν τουλάχιστον το 70% του συνόλου των δαπανών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή