Δικαιοσύνη προς Βουλή: «Επισπεύστε τις άρσεις ασυλιών»

Δικαιοσύνη προς Βουλή: «Επισπεύστε τις άρσεις ασυλιών»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την άμεση επίσπευση των διαδικασιών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ζητούν οι ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται τις έρευνες για την εγκληματική δράση της οργάνωσης. Οι ειδικές ανακρίτριες με έγγραφό τους, που το απευθύνουν στον πρόεδρο της Βουλής, ουσιαστικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλούμενες το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω της βραδύτητας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που μπορεί να επηρεάσουν και την προσωρινή κράτηση των υποδίκων της Χρυσής Αυγής.

Επισημαίνουν μάλιστα πως το αίτημά τους για άρση των βουλευτικών ασυλιών υποβλήθηκε στη Βουλή πριν από δύο μήνες, επιπλέον ενημερώνουν για το ότι η ανάκριση σχετικά με όλα τα άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής –πλην βουλευτών– έχει ήδη ολοκληρωθεί και δεν απομένουν πλέον άλλες ανακριτικές ενέργειες.

Οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου αναμένεται να κλείσουν τις ανακρίσεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής με τις απολογίες των βουλευτών για τους οποίους έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας τους.

Η εκκρεμότητα αφορά κυρίως τους προφυλακισμένους βουλευτές κ. Ν. Μιχαλολιάκο, Ιωάν. Λαγό, Χρ. Παππά, Γεώρ. Γερμενή, Ευστ. Μπούκουρα και Παν. Ηλιόπουλο, για τους οποίους, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, η διαδικασία είναι χρονοβόρα λόγω της ογκωδέστατης δικογραφίας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πρόσφατα βουλευτές μέλη της αρμόδιας επιτροπής μετέβησαν στον Κορυδαλλό προκειμένου να πάρουν απολογίες από τους προσωρινά κρατούμενους και προσέθεταν ότι «όλα θα εξελιχθούν κανονικά», επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο τριών ακόμη και τεσσάρων μηνών. Σε έγγραφη απάντησή του προς τις ανακρίτριες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρει εξάλλου ότι για τη συνέχιση της διαδικασίας θα αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαδικασιών της Βουλής για την άρση της ασυλίας των βουλευτών και συνακόλουθα η έναρξη των απολογιών τους αποτελεί, όπως δήλωναν δικαστικές πηγές, κρίσιμο μέγεθος και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Αν οι απολογίες των εμπλεκομένων βουλευτών ληφθούν πριν από την εκλογική αναμέτρηση ενδεχομένως θα οδηγήσουν πολλούς από αυτούς σε προσωρινή κράτηση, ενδεχόμενο που είναι ανοικτό, αφού αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Μια τέτοια εξέλιξη, τόνιζαν στον Αρειο Πάγο, δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τη δικαστική κρίση για τη συμμετοχή της Χ.Α. στις ευρωεκλογές, αν επιχειρήσει να κατέβει στον εκλογικό στίβο με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό και με τον τίτλο της Χρυσής Αυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή