Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη δυσοσμία του στόματος

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη δυσοσμία του στόματος

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυσοσμία του στόματος είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε. Η δυσοσμία προκαλείται όταν παραμελείς την υγιεινή του στόματός σου. Ταυτόχρονα, κάποιες τροφές και συνήθειες της καθημερινότητάς σου ενδέχεται να εντείνουν την κακή αναπνοή. Μπορεί όμως η δυσοσμία να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας. Διάβασε όλα τα αίτια που μπορεί να ευθύνονται για την δυσοσμία του στόματός σου.

Πώς το φαγητό επηρεάζει την αναπνοή σου: Καθώς η διαδικασία διάλυσης των τροφών ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα, είναι φυσικό όταν καταναλώνεις τροφές με έντονες οσμές να αναδύεται μέρος από αυτές με την αναπνοή σου. Επιπλέον, όταν οι τροφές χωνευθούν και απορροφηθούν από το αίμα, μεταφέρονται σταδιακά στα πνευμόνια σου και η μυρωδιά αναδύεται ακόμη πιο έντονα. Αν καταναλώνεις φαγητό που περιέχει συστατικά όπως σκόρδο και κρεμμύδι, φρόντισε να βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά και μην παραλήψεις τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα και τη χρήση στοματικού διαλύματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι οσμές δε θα εξαλειφθούν ως δια μαγείας ακόμη κι αν ακολουθήσεις ευλαβικά τις παραπάνω συμβουλές, αλλά θα περιοριστούν σταδιακά με την αποβολή των τροφών από το σώμα.

Γιατί οι κακές συνήθειες υγιεινής επηρεάζουν την αναπνοή: Αν δεν βουρτσίζεις καθημερινά τα δόντια σου και δε χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα, υπολείμματα από τις τροφές που καταναλώνεις θα παραμείνουν στο στόμα σου, ευνοώντας την καλλιέργεια βακτηριδίων στα δόντια, στα ούλα και στη γλώσσα. Με αυτό τον τρόπο προκαλείται φυσικά η έκκριση δυσοσμίας, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η χρήση στοματικού διαλύματος, που περιορίζει τη δημιουργία βακτηριδίων. Μια ακόμη κακή συνήθεια που ευνοεί το πρόβλημα είναι το κάπνισμα, που μάλιστα ευθύνεται και για τη δημιουργία λεκέδων πάνω στα δόντια.

Ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται με τη στοματική δυσοσμία: Η έντονη δυσοσμία ή κακή γεύση στο στόμα μπορεί να είναι ένδειξη πως πάσχεις από ουλίτιδα. Η ουλίτιδα προκαλείται από την εμφάνιση πλάκας στα δόντια, οι τοξίνες της οποίας ερεθίζουν τα ούλα. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ουλίτιδα ενδέχεται να καταστρέψει τα ούλα, αλλά και ολόκληρο το σαγόνι. Άλλες περιπτώσεις που οδηγούν στη δυσοσμία είναι οι στοματικές μολύνσεις, τα κατεστραμμένα δόντια και η ξηρότητα του στόματος. Σπάνια η κακή αναπνοή είναι αποτέλεσμα προβλημάτων όπως ο διαβήτης, η πνευμονία και η βρογχίτιδα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή