Γαλλία: Πάγωμα μισθών στο Δημόσιο και κοινωνικών επιδομάτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Γαλλία: Πάγωμα μισθών στο Δημόσιο και κοινωνικών επιδομάτων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δυσαρέστησε την αριστερά ανακοινώνοντας σήμερα το πάγωμα των κοινωνικών επιδομάτων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, βάσει των δεσμεύσεών της προς τις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα εξοικονόμησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2017, το οποίο παρουσίασε ο ίδιος ο Βαλς στο υπουργικό συμβούλιο, έτυχε ψυχρής υποδοχής από ένα μέρος των σοσιαλιστών βουλευτών που είναι ήδη οργισμένοι καθώς ο πρωθυπουργός δεν προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες το χρονοδιάγραμμα της επίτευξης του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

 Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα κοινωνικά επιδόματα ως το φθινόπωρο του 2015, θα διατηρηθεί το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως και των συντάξεων. «Η Γαλλία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της» προς τις Βρυξέλλες και θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2015, έναντι 4,3% το 2013, υπογράμμισε ο Βαλς.  «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας και πρέπει να σπάσουμε τη δυναμική του χρέους», υπογράμμισε ο γάλλος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το χρέος της χώρας που ανερχόταν στο 50% του ΑΕΠ το 2002, έφτασε στο 90% το 2012. «Το πρόγραμμα σταθερότητας» της Γαλλίας που θα βασίζεται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα παρουσιαστεί στις αρχές Μαΐου στις Βρυξέλλες, αφού εγκριθεί από το κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 30 Απριλίου.

 Οι περικοπές αφορούν κατά 18 δισεκ. ευρώ τις δαπάνες του κεντρικού κράτους, κατά 11 δισεκ. ευρώ τις τοπικές αρχές, κατά 10 δισεκ. ευρώ το σύστημα υγείας και κατά 11 δισεκ. ευρώ άλλες κοινωνικές δαπάνες. Τα κρατικά έξοδα θα μειωθούν κυρίως χάρη στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που θα προέλθει από όλους τους τομείς πλην αυτών της παιδείας, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Περικοπές θα γίνουν και στον χώρο της υγείας με τη χρήση περισσότερων γενόσημων φαρμάκων και την αντιμετώπιση περισσότερων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία.

 Ο Βαλς πάντως απέρριψε την ιδέα ενός «σχεδίου λιτότητας» και εκτίμησε ότι το πρόγραμμά του θα του επιτρέψει να διατηρήσει τις «προτεραιότητές» του, κυρίως όσον αφορά τους νέους, την ασφάλεια και την έρευνα. Εξάλλου ο γάλλος πρόεδρος για να αντισταθμίσει τις περικοπές ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο «μέτρα υπέρ των πιο ασθενών φορολογούμενων», χωρίς όμως να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή