«Πράσινο φως» στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής κατά 2,5 δισ. ευρώ

«Πράσινο φως» στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής κατά 2,5 δισ. ευρώ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. ευρώ αποφάσισε το χθεσινό Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, μετά τη σχετική έγκριση που έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Για τον σκοπό αυτό το Δ.Σ. συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 10 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.

Η αύξηση θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών. Στην αύξηση θα μπορούν να μετέχουν θεσμικοί αλλά και άλλοι επενδυτές. Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley θα είναι οι διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών. Το ΤΧΣ δήλωσε τη στήριξή του στην αύξηση κεφαλαίου, ψηφίζοντας υπέρ της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Σύμφωνα με την Εθνική μέσω της αύξησης επιτυγχάνονται: • Αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μετοχική βάση της τράπεζας, δεδομένου ότι η συναλλαγή θα ενισχύσει τη διασπορά των μετοχών, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. • Βελτίωση της χρηματοδοτικής ικανότητας, διευκολύνοντας τη μελλοντική πρόσβαση της ΕΤΕ στις αγορές με βελτιωμένους όρους. • Ενίσχυση της θέσης της ΕΤΕ στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ η προτεινόμενη προσφορά αναμένεται να επιτρέψει την ταχύτερη ολοκλήρωση της συναλλαγής και έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει, πέραν τον παλαιών μετόχων και των κατόχων warrants και νέων υψηλής ποιότητας επενδυτών που επιδιώκουν συμμετοχή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην ΤτΕ και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου ο πρόεδρος του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας κ. Γεώργιος Ζανιάς δήλωσε: «Η πορεία προς την ανάκαμψη αναγνωρίζεται από τις διεθνείς αγορές, καθώς εκδηλώνεται ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εκδόσεις χρέους ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς υπογράμμισε: «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει από μια πολύ δύσκολη περίοδο, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης του χρέους του Δημοσίου (PSI) και τις επιπτώσεις που η ύφεση είχε για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η προτεινόμενη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου θα ενισχύσει σημαντικά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την ισχυρή της ρευστότητα, θα επιτρέψουν στην ΕΤΕ να συνεχίσει να λειτουργεί ως χρηματοπιστωτικός στυλοβάτης για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή