Προσφορά ισραηλινής εταιρείας για αέριο Κύπρου

Προσφορά ισραηλινής εταιρείας για αέριο Κύπρου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινοπραξία των εταιρειών Noble Energy Inc., Delek Group και Ratio Oil Exploration, η οποία ελέγχει το κοίτασμα φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, κατέθεσε προσφορά στον διαγωνισμό που διενεργεί η Κύπρος για την προμήθεια ενός όγκου αερίου μεταξύ 0,7 και 0,95 δισ. κυβικών μέτρων για μία δεκαετία, αρχής γενομένης από το 2016. Το αέριο θα χρησιμοποιηθεί στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Βασιλικού. Το τίμημα της προμήθειας εκτιμάται σε 3 δισ. δολ. Την είδηση δημοσίευσε χθες η έγκυρη ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Globe.

Η συμμετοχή της συγκεκριμένης κοινοπραξίας στον διαγωνισμό, ο οποίος αποτελεί τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση, καθώς αποβλέπει στο να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου σε φυσικό αέριο έως ότου τα κοιτάσματά της την καταστήσουν αυτάρκη, αποτελεί μια θετική έκπληξη για την Κύπρο. Σηματοδοτεί ότι από πλευράς της αμερικανοϊσραηλινής κοινοπραξίας υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών της Κύπρου σε φυσικό αέριο, το οποίο είναι πιθανόν να επεκταθεί και στην τροφοδοσία του τερματικού υγροποίησης (LNG), που προγραμματίζουν οι Κύπριοι στο Βασιλικό. Καθώς το έργο αυτό αλλά και η προθυμία των Ισραηλινών να τροφοδοτήσουν την Κύπρο με αέριο αμφισβητήθηκε το τελευταίο διάστημα, η είδηση προκάλεσε ευχαρίστηση στη Λευκωσία. Ειδικοί της ενεργειακής αγοράς τη χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με την Globe, η κοινοπραξία έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει τον διαγωνισμό, καθώς είναι σε θέση να προμηθεύσει άμεσα την Κύπρο με αέριο από τη νυχτερινή άντληση στο κοίτασμα Tamar που βρίσκεται ήδη στην παραγωγή. Ο διαγωνισμός έχει καταληκτική ημερομηνία την 21η Αυγούστου. Ως τότε έχει καιρό η κοινοπραξία να αποκτήσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές για την ανάπτυξη του κοιτάσματος αλλά και την κατασκευή του αγωγού που θα χρειαστεί (από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Κύπρο).

Η Κυπριακή Δημοκρατία επισπεύδει πάντως τις διαδικασίες για την κατασκευή του τερματικού και ασκεί πίεση στις εταιρείες, στις οποίες ήδη έχουν παραχωρηθεί οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να μην καθυστερούν τις έρευνες. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Τούλα Ονουφρίου, θα υπάρξει νέα γεώτρηση από τη Noble στο οικόπεδο 12 σύντομα, οι εταιρείες ENI και KOGAS αναμένεται να αρχίσουν τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 9 το καλοκαίρι, ενώ η TOTAL ετοιμάζεται για γεωτρήσεις το 2015. Υπενθυμίζεται πως όλες αυτές οι εταιρείες έχουν υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία μνημόνιο κατανόησης σε σχέση με την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή