Οι περιπέτειες του Πούτιν θα του κοστίσουν ακριβά

Οι περιπέτειες του Πούτιν θα του κοστίσουν ακριβά

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στην Ουκρανία είναι υπαρξιακή για τη Μόσχα, κάτι που δεν ισχύει για τη Δύση, τουλάχιστον για την ώρα.

Ο Πούτιν εκμεταλλεύθηκε το γεγονός αυτό προσαρτώντας την Κριμαία και προετοιμάζοντας εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος κινδυνεύει, όμως, να υποστεί τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πολιτικής του αυτής. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει τώρα τρία ενδεχόμενα, όλα αρνητικά για τη Δύση: τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ουκρανίας υπό την επιρροή της Ρωσίας, την προσάρτηση της Ανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία, στα πρότυπα της Κριμαίας, ή, τέλος, τη στρατιωτική εισβολή, με αφορμή τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα προτιμούσε να αποφύγει τη λύση της στρατιωτικής εισβολής. Θα ήθελε -αντίθετα- μια νομιμοφανή λύση, ενώ τα ένστικτά του, ως πράκτορα υπηρεσίας πληροφοριών, τον ωθούν προς τη λύση της παραστρατιωτικής, μυστικής δράσης. Τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα φέρουν εξοπλισμό πολύμηνης εκστρατείας, έμμεση προειδοποίηση από το Κρεμλίνο ότι η απειλή χρήσης βίας θα παραμείνει επ’ αόριστον στο τραπέζι.

Οι επικριτές του προέδρου Ομπάμα θα πουν τώρα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ουδέποτε αντιλήφθηκε τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν. Ο Ομπάμα δεν επιθυμεί, όμως, να κηρύξει πόλεμο δι’ αντιπροσώπου στη Δύση, με αφορμή την ουκρανική κρίση. Για τον λόγο αυτό, αντιτίθεται σε προτάσεις παροχής οπλισμού στους Ουκρανούς. Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι ο εξοπλισμός του Κιέβου σε αυτό το στάδιο της κρίσης θα αποτελούσε πραγματική πρόσκληση στον ρωσικό στρατό να επέμβει.

Η στρατηγική Ομπάμα αποσκοπεί να πείσει τον πρόεδρο Πούτιν ότι οι διεθνείς του περιπέτειες θα του κοστίσουν ακριβά. Εφόσον ο Ρώσος ηγέτης δεν κινηθεί γρήγορα με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προωθήσουν μέτρα με στόχο να πληγούν οι ρωσικές φιλοδοξίες σε άλλα σημεία του κόσμου. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να είναι η επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές ενεργειακές και αμυντικές εξαγωγές, η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε στρατηγικά σημεία των χωρών της Βαλτικής και η συρρίκνωση με κάθε μέσον της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αποστολή του Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να είναι τώρα η συσπείρωση των συμμάχων της Ουάσιγκτον έναντι των γεωστρατηγικών της αντιπάλων, με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς τάξης. Αν ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιδείξει πυγμή σε αυτή τη συγκυρία, ο Πούτιν θα συνεχίσει την προέλασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή