Διαστρεβλώνει την αλήθεια η Μόσχα

Διαστρεβλώνει την αλήθεια η Μόσχα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τρομακτική εκστρατεία προπαγάνδας εκπορεύεται από τα ανώτερα κλιμάκια του Κρεμλίνου και βρίσκει την αντανάκλασή της στην ελεγχόμενη από το κράτος ρωσική τηλεόραση. Η καμπάνια αυτή πέτυχε να περάσει, τουλάχιστον στο ρωσικό ακροατήριο, μια εικόνα χάους και κινδύνου στην Ανατολική Ουκρανία, παρόλο που εκείνοι που δημιούργησαν το χάος ήταν οι ίδιοι οι φιλορώσοι, που κατέλαβαν δημόσια κτίρια και έστησαν οδοφράγματα.

Τα ελεγχόμενα από το κράτος ρωσικά μέσα ενημέρωσης ζητούν διαρκώς από την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσουν για την εκτόνωση μιας κατάστασης την οποία οξύνει το ίδιο το Κρεμλίνο.

«Η ρωσική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για την εικόνα της στον έξω κόσμο, εκεί όπου οι πληροφορίες μπορούν να διασταυρωθούν. Πρόκειται για ριζική αλλαγή στάσης απέναντι στη Δύση», είπε η Λίλια Σβέτσοβα, ειδική στη ρωσική πολιτική στο παράρτημα Μόσχας του Ινστιτούτου Κάρνεγκι. «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τίποτα. Ακόμη και με τη σοβιετική προπαγάνδα, όταν μιλούσαν στον σοβιετικό λαό υπήρχαν κάποιοι κανόνες. Τώρα δεν υπάρχουν κανόνες, μπορεί να επινοήσουν τα πάντα».

Παρακολουθώντας ειδήσεις στη Ρωσία, παρασύρεται κανείς από ένα στρόβιλο ανησυχητικών δηλώσεων περί δυτικής επιθετικότητας, ανόδου του φασισμού και επικείμενων εχθροπραξιών από την «παράνομη» ουκρανική κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία τις τελευταίες ημέρες αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρη. Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Μαρκ Γκαλεότι, ο οποίος αυτό το εξάμηνο διδάσκει στη Μόσχα, κάποια από τα ψέματα είναι καραμπινάτα. «Βλέπουμε το ρωσικό κράτος να τιμά τους “ήρωες της Κριμαίας” χωρίς να θεωρεί απαραίτητο να το προσαρμόσει αυτό στην επίσημη γραμμή, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχαν εκεί Ρώσοι στρατιώτες», επισήμανε.

Ο Γκαλεότι υποστήριξε πως η προπαγάνδα ήταν αποτελεσματική στην Κριμαία, καθώς προξένησε σύγχυση στη Δύση και προσέφερε στις ρωσικές δυνάμεις τον χρόνο που χρειάζονταν για να αναλάβουν τον έλεγχο της χερσονήσου. Προσέθεσε επίσης ότι η προπαγάνδα φαίνεται να έχει αποτελέσματα και τώρα, σε σχέση με την Ανατολική Ουκρανία, καθώς πολλοί στη Δύση δείχνουν υπερβολική εμπιστοσύνη στις δηλώσεις του Κρεμλίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή