Βόλτα με τον Πάπα και το όχημά του για δύο 11χρονους

Βόλτα με τον Πάπα και το όχημά του για δύο 11χρονους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ. Τύχη βουνό είχαν δύο πιτσιρίκοι που παρακολούθησαν τη χθεσινή γενική ακρόαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο Ποντίφικας, που όπως φάνηκε ήταν σε ιδιαίτερα καλή διάθεση, κατέβηκε από το διάσημο όχημα που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του, γνωστό ως «Πόουπ-μομπίλ», προκειμένου να χαιρετήσει παιδιά της Ε΄ Δημοτικού από την Περούτζια που είχαν προσέλθει προκειμένου να ακούσουν το κήρυγμα. Οι μικροί μαθητές τού δώρισαν και τη σχολική μπλούζα. Προφανώς αστειευόμενος ο Πάπας Φραγκίσκος ρώτησε τα παιδιά ποιος θα ήθελε να κάνει μια βόλτα στην κατάμεστη πλατεία με το παπικό όχημα. Και βέβαια η απάντηση ήρθε με τη μορφή ουρλιαχτών: «Εγώ, εγώ, εγώ».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε δύο εντεκάχρονα αγόρια, τον Λίβιο Μπαστιανέλι και τον Ντάβιντε Μαρία Μπιάνκι, που χωρίς να χάσουν χρόνο έδωσαν έναν πήδο και βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος. Λίγο αργότερα, τα παιδιά μη μπορώντας να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για την απροσδόκητη τύχη τους, μίλησαν στους δημοσιογράφους. Ο Μπαστιανέλι δήλωσε σε δημοσιογράφους του Ασοσιέιτεντ Πρες: «Πραγματικά ενθουσιάστηκα. Αυτό που συνέβη δεν έχει ξανασυμβεί». Οπως φαίνεται, ο Πάπας Φραγκίσκος διατήρησε την καλή του διάθεση και αργότερα, και αστειευόμενος με έναν καρδινάλιο ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει την ανάγνωση λόγω δυνατού βήχα, τον πείραξε ότι «γερνάει».

Παρά το χαρούμενο κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή ημέρα, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα για το Βατικανό, που πρόκειται τον ερχόμενο μήνα να αντιμετωπίσει ακόμα μία επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία θα αξιολογήσει την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έχει επωμισθεί τον έλεγχο της εφαρμογής της Συνθήκης Κατά των Βασανιστηρίων θα συναντηθεί με αξιωματούχους της Αγίας Εδρας στις αρχές του Μαΐου κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Γενεύη.

Το κεντρικό ζήτημα των ακροάσεων και συζητήσεων θα είναι κατά πόσον οι χειρισμοί του Βατικανού, όσον αφορά το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες εναντίον του βασανισμού ανηλίκων.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βρίσκεται σε τόσο δυσχερή θέση η Αγία Εδρα. Τον περασμένο Ιανουάριο αξιωματούχοι του Βατικανού κατέθεταν ενώπιον της επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών επί οκτάωρο. Η έκθεση της επιτροπής, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, κατήγγειλε το Βατικανό επειδή υιοθέτησε πολιτικές που επέτρεψαν στους ιερείς να κακοποιούν σεξουαλικά χιλιάδες παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή