Βαρύ το τίμημα της προσαρμογής εκτιμά το CEP

Βαρύ το τίμημα της προσαρμογής εκτιμά το CEP

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα πραγματικά προβλήματα της χώρας δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές, υποστηρίζει το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, CEP, που εδρεύει στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, με αφορμή την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές. Μάλιστα, το κέντρο υποστηρίζει ότι η πολιτική των δανειστών έθεσε εκτός ισχύος τις δυνάμεις της αγοράς στην Ελλάδα, παραπέμποντας στη μείωση των επενδύσεων και την άνοδο του δείκτη κατανάλωσης. «Η διάθεση των ομολόγων δεν οφείλεται στις επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, αλλά στο γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές και νομισματικές παρεμβάσεις των περασμένων ετών έθεσαν εκτός ισχύος τις δυνάμεις της αγοράς», σύμφωνα με τους αναλυτές του CEP.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι επενδύσεις υποχωρούν από το 2011 και το 2013 η μείωσή τους έφτασε το 10,7% του ΑΕΠ. Αντίθετα, ο δείκτης κατανάλωσης βρίσκεται από το 2002 σε επίπεδα άνω του 100% του διαθέσιμου εισοδήματος και το 2013 έφτασε το 119%. Στο πλαίσιο αυτό το CEP εκτιμά ότι η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας είναι δυνατή μόνον εφόσον σημειωθεί «δραστική πτώση του δείκτη κατανάλωσης».

Ταυτόχρονα, το Κέντρο αναφέρει ότι η αισιοδοξία των χρηματιστηριακών κύκλων δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τον κίνδυνο, αλλά «η συμπεριφορά των επενδυτών θα οδηγήσει στην άμβλυνση των πιέσεων για μεταρρυθμίσεις αλλά και στη μείωση της μεταρρυθμιστικής διάθεσης των Ελλήνων, με συνέπεια η ανάκαμψη να παραπέμπεται στο μακρινό μέλλον». Και προσθέτει πως «η Ελλάδα εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο. Απομακρύνεται περισσότερο από τη δυνατότητα εξυγίανσής της μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση από την υπέρβαση της κρίσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή