Πανεπιστημιακές σπουδές κινηματογράφου, επιτυχίες και προβλήματα

Πανεπιστημιακές σπουδές κινηματογράφου, επιτυχίες και προβλήματα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψάχνουμε ένα ποσό της τάξης των 200 ευρώ για να καλύψουμε τα έξοδα της πρόσκλησης του Τώνη Λυκουρέση, προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, για μία διάλεξη στο τμήμα», αναφέρει στην «Κ» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και αναπληρωτής καθηγητής, Παύλος Πανταζής. Ο ίδιος θεωρεί ότι τελικά το κονδύλι θα βρεθεί, όμως εστιάζει στο θέμα για να καταδείξει τον αγώνα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια για τα στοιχειώδη, την ίδια στιγμή που εκπλήσσουν θετικά. Φοιτήτριες στο τμήμα είναι η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και η Αρτεμισία Παττακού, στις οποίες απενεμήθη προ ημερών από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για την ταινία τους «Washingtonia». Οπως εξηγεί η 25χρονη σκηνοθέτις της ταινίας, Κωνσταντίνα, για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 εισήχθησαν στην Αθήνα φοίνικες για να κάνουν την πόλη πιο εξωτική και γοητευτική στους τουρίστες. Μαζί με τους φοίνικες όμως εισήχθη και το λεγόμενο κόκκινο σκαθάρι, που πλήττει το πιο ζωντανό κομμάτι του φοίνικα, δηλαδή, κατά έναν τρόπο, την καρδιά του. Το μόνο είδος φοίνικα που δεν πλήττει το κόκκινο σκαθάρι είναι το λεγόμενο Washingtonia. Και αυτό, γιατί ο φοίνικας αυτός έχει μικρή και ξηρή καρδιά, και κανείς δεν αγαπά τις μικρές και ξηρές καρδιές. «Το τμήμα μας έχει μόνο 10 χρόνια λειτουργίας, αλλά πολύ δυναμική πορεία και έργο», παρατηρεί στην «Κ» η Αρτεμισία.

«Το τμήμα έχει 600 ενεργούς φοιτητές και είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας. Ομως βιώνουμε πολλές δυσκολίες, οι οποίες θα αυξηθούν, καθώς από το επόμενο έτος θα εισαχθούν 100 πρωτοετείς, ενώ η πρότασή μας προς το υπουργείο Παιδείας ήταν για 30 εισακτέους. Αν κάνουν ένα αστείο και εμφανισθούν όλοι μαζί σε μάθημα, δεν θα έχουμε χώρο να τους βάλουμε», λέει ο κ. Πανταζής. Από την άλλη, πάντως, το υπ. Παιδείας διευρύνει τη συνεργασία του με τα κρατικά θέατρα της χώρας. Μετά τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, θα συνεργασθεί και με το ΚΘΒΕ, στελέχη του οποίου θα συνδράμουν στην κατάρτιση προγραμμάτων για τις Θεατρικές Σπουδές (ειδικότητες τεχνικού προσωπικού) στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή