Πακέτο περικοπών 50 δισ. ευρώ φτάνει στη Γαλλία από 2015 έως 2017

Πακέτο περικοπών 50 δισ. ευρώ φτάνει στη Γαλλία από 2015 έως 2017

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού επανέλαβε την πρόθεσή του να τιμήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Γαλλίας για τη μείωση του ελλείμματός της, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, παρουσίασε χθες το σχέδιό του για τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ στο χρονικό διάστημα από το 2015 μέχρι τη λήξη της προεδρικής θητείας του Φρανσουά Ολάντ, το 2017. Παρά την υπόσχεση που έδωσε, όμως, μόλις ανέλαβε τα ηνία της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης πως θα επιτύχει τη δημοσιονομική εξυγίανση της Γαλλίας χωρίς να πλήξει το κοινωνικό της μοντέλο, το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων και σημαντικές περικοπές κοινωνικών δαπανών. Ειδικότερα, θα περικοπούν 10 δισ. ευρώ από τον τομέα Υγείας και άλλα 11 δισ. ευρώ από τις ευρύτερες δαπάνες του κοινωνικού κράτους, ενώ παραμένει σε ισχύ το υφιστάμενο μέτρο του παγώματος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, βέβαια, το σχέδιο προβλέπει περικοπές 18 δισ. ευρώ από τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και 11 δισ. ευρώ από τα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος περικοπών, ο κ. Βαλς τόνισε πως η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του ελλείμματος και προσέθεσε πως «δεν γίνεται πλέον να ζούμε πέραν των μέσων που διαθέτουμε αλλά πρέπει να διαρρήξουμε αυτή τη δυναμική του χρέους». Σημειωτέον ότι το 2015 λήγει η δεύτερη παράταση που έχει λάβει η Γαλλία για τη μείωση του ελλείμματός της στον στόχο του 3% από το υφισταμενο 4,3%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters μεταξύ οικονομικών αναλυτών στο διάστημα 10-14 Απριλίου, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως η Γαλλία θα αστοχήσει εκ νέου στον στόχο αυτό. Επικρατέστερη εκτίμηση είναι πως θα επιτύχει να μειώσει το έλλειμμα στο 3,3% το 2015, ενώ τον στόχο του 3,0% θα τον πιάσει μόνον το 2016. Δυσοίωνες είναι, άλλωστε, οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Οι περισσότεροι προβλέπουν πως δεν θα υπερβεί το 0,8% φέτος, θα φθάσει στο 1,2% το 2015 και θα επιταχυνθεί στο 1,4% το 2016. Εν ολίγοις η κυβέρνηση θα αποτύχει στους στόχους που έχει θέσει για ανάπτυξη 0,9% φέτος και 1,7% και 2,0% αντιστοίχως το 2015 και το 2016.

Γερμανική ανάπτυξη

Σχεδόν πενταπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από εκείνον του περασμένου έτους προβλέπουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ρόιτερς ότι θα σημειώσει φέτος η Γερμανία. Η πρόβλεψη της πλειονότητας των οικονομολόγων, που συμπίπτει με εκείνη της γερμανικής κυβέρνησης, είναι για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,0% το 2015 μετά το 0,4% που σημείωσε πέρυσι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και ήταν η χειρότερη από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης.

Για την Ιταλία υπερισχύει η εκτίμηση πως θα σημειώσει ανάπτυξη 0,6% φέτος και όχι 0,8%, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση, που θα επιταχυνθεί το 2015 στο 1,0%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή