Πτώση κερδών σε BofA και Credit Suisse λόγω υψηλών προστίμων

Πτώση κερδών σε BofA και Credit Suisse λόγω υψηλών προστίμων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσάρεστα ήταν τα αποτελέσματα για την ελβετική Credit Suisse και την αμερικανική Bank of America (BofA) το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε πτώση 36% στα καθαρά κέρδη λόγω της μεγάλης υποχώρησης των εσόδων από τον τομέα σταθερού εισοδήματος, δηλαδή από τη διαπραγμάτευση κρατικών ή εταιρικών χρεογράφων. Εντείνονται, ως εκ τούτου, οι πιέσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο της Credit Suisse, Μπραντί Ντουγκάν, για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της τράπεζας. Στις ΗΠΑ, οι υψηλές προβλέψεις για δικαστικές δαπάνες που παρουσίασε η BofA οδήγησαν σε καθαρές ζημίες 514 εκατ. δολαρίων ή 5 σεντς ανά μετοχή τα αποτελέσματα της τράπεζας το πρώτο τρίμηνο. Πτώση καταγράφηκε παράλληλα στις προμήθειες από αρκετούς τομείς, αλλά και στα έσοδα από τη στεγαστική πίστη. Μία εξαετία μετά, οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη απεμπλακεί από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, καταβάλλοντας τεράστιες αποζημιώσεις σε δανειολήπτες και επενδυτές. Στην περίπτωση της BofA, η δοίκηση αύξησε τις προβλέψεις για δικαστικές δαπάνες στα 6 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο από τα 2,2 δισ. δολάρια πέρυσι, με αποτέλεσμα να εμφανίσει καθαρές ζημίες 514 εκατ. δολαρίων.

Συν τοις άλλοις, οι επενδυτές προχώρησαν το πρώτο τρίμηνο σε μαζική ρευστοποίηση των θέσεών τους ιδιαίτερα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με έρευνα της Thomson Reuters Deals Business Intelligence, τα έσοδα από προμήθειες στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο υποχώρησαν κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε ο τομέας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, οδηγώντας τα καθαρά κέρδη της τράπεζας στα 859 εκατ. ελβετικά φράγκα από 1,3 δισ. ένα χρόνο πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή