Πούτιν: Ελπίζω να μην χρειασθεί στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

Πούτιν: Ελπίζω να μην χρειασθεί στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκροί από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έπεσαν τρεις φιλορώσοι διαδηλωτές στην πόλη Μαριούπολη το βράδυ της Τετάρτης μία ημέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. και Ουκρανία στη Γενεύη με στόχο τη διαχείριση της κρίσης και λίγες ώρες πριν από την καθιερωμένη τηλεοπτική επικοινωνία του Πούτιν με τους πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της χώρας, δεκατρία ακόμη άτομα τραυματίστηκαν και 63 συνελήφθησαν στη διάρκεια ολονύχτιας μάχης στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

Δίνοντας λεπτομέρειες στη δημοσιότητα σχετικά με το περιστατικό ο Αρσεν Αβάκοφ, υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε μία στρατιωτική βάση της Εθνικής Φρουράς, η οποία απαρτίζεται από εθελοντές που έλαβαν μέρος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον χειμώνα.

Στη διάρκεια της επιχείρησης πλήθος πολιτών καθώς και στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη βάση, πρόσθεσε ο Αβάκοφ χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως μια ακόμη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση.

Το κτίριο, που βρίσκεται στη διασταύρωση της λεωφόρου Λένιν με τη λεωφόρο Μεταλλουργών, έχει καταληφθεί από το Σαββατοκύριακο από φιλορώσους που επιθυμούν τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος με στόχο να αποκτήσει η επαρχία περισσότερη αυτονομία, στο πλαίσιο της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας που έχει προτείνει η Μόσχα.

Πούτιν: «Ελπίζω να μη χρειασθεί να επέμβουμε»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην καθιερωμένη τηλεοπτική επικοινωνία του με τους πολίτες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί και ότι η κρίση εκεί θα επιλυθεί με τη διπλωματία.

«Η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει τον ρωσόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις αυτονομιστών» δήλωσε ο Πούτιν.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης που διεξάγονται στη Γενεύη, ο Πούτιν δήλωσε πως αποτελεί ψευδαίσθηση η πεποίθηση ότι με την ισχύ μπορούν να επιλύονται όλα τα προβλήματα στις διεθνείς υποθέσεις.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η άνω βουλή του κοινοβουλίου) έδωσε στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», δήλωσε ο Πούτιν.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους (στην ανατολική Ουκρανία) να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους και να καθορίσουν ανεξάρτητα τη μοίρα τους. Θα ασκήσουμε πίεση προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Πούτιν  πρόσθεσε πως οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να επεξεργασθούν ένα νέο διεθνή μηχανισμό για την επίλυση προβλημάτων, προσθέτοντας πως σ' ένα μονοπολικό κόσμο με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγα πράγματα αποτρέπουν τους πρωταγωνιστές από τη χρήση βίας.

«Οταν υπάρχει μια ισορροπία ισχύος, τότε υπάρχει επιθυμία για διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η έκβαση της ουκρανικής κρίσης εξαρτάται από τις «εγγυήσεις» που θα δοθούν για τα δικαιώματα των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία.

«Το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε τι θα γίνει πρώτα -ένα δημοψήφισμα για την αποκέντρωση και το φεντεραλισμό και μετά η εκλογή ή πρώτα η εκλογή (προέδρου)», δήλωσε ο Πούτιν. «Το ζήτημα είναι να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των ρώσων και των ρωσόφωνων πολιτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν υποστήριξε πως διεξάγεται με απαράδεκτο τρόπο και πως η Ρωσία δεν θα θεωρήσει νόμιμα τα αποτελέσματα των εκλογών, αν η προεκλογική εκστρατεία συνεχισθεί με τον ίδιο τρόπο.

«Η προεδρική εκστρατεία διεξάγεται με απολύτως απαράδεκτο τρόπο… Αν όλα συνεχισθούν έτσι, τότε φυσικά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως νόμιμα αυτά που συμβαίνουν και αυτό που θα συμβεί μετά τις 25 Μαΐου», δήλωσε αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως ο λαός της Υπερδνειστερίας, της αποσχισθείσας περιφέρειας του Μόλδοβα, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του και υπογράμμισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις.

«Θα πρέπει να επιτραπεί στον κόσμο να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του. Γι' αυτό θα εργασθούμε με τους εταίρους μας», τόνισε.

Αναφορικά με την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η τελευταία να διακόψει εντελώς την τροφοδότησή της από τη Ρωσία. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με την Ουκρανία για τη διέλευση του φυσικού αερίου.

«Πουλάμε φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες καλύπτουν περί το 30% έως 35% των αναγκών τους με αέριο από τη Ρωσία. Μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο; Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατον», είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας του συστήματος τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Θέτοντας δε χρονική προθεσμία, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να περιμένει ένα μήνα για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, θα κινηθεί απαιτώντας προπληρωμή του φυσικού αερίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει με επιστολή του τους ευρωπαίους ηγέτες με διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεν αποπληρώσει τα χρέη του για την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γεγονός που θα σημάνει τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου και προς την Ευρώπη.

Απαντώντας στην επιστολή, η Ευρωπαϊκή Ενωση διεμήνυσε, με ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι είναι πρόθυμη να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Μόσχα για το θέμα.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η προσέγγιση παραπέμπει στην πλέον χρήσιμη διαδικασία με την Ρωσική Ομοσπονδία και άλλες πλευρές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά και τις νέες απειλητικές δηλώσεις Πούτιν σχετικά με το φυσικό αέριο στη ρωσική τηλεόραση.

Πούτιν προς Σνόουντεν: «Η Ρωσία δεν παρακολουθεί αδιακρίτως τους πολίτες της»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε και σε ερώτηση του  Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με την παρακολούθηση ή όχι των πολιτών.

«Η Ρωσία δεν παρακολουθεί αδιακρίτως τους πολίτες της», δήλωσε ο Πούτιν στον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

«Η κυβέρνηση ελέγχει τις επικοινωνίες στο πλαίσιο εγκληματικών ερευνών, όμως «σε μαζική κλίμακα, σε μια μη ελέγξιμη κλίμακα σίγουρα δεν το επιτρέπουμε αυτό και ελπίζω ότι ποτέ δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Πούτιν στον Σνόουντεν, στον οποίο η Μόσχα χορήγησε άσυλο πέρυσι.

«Έχω εργαστεί στην KGB και εσείς στην NSA, οπότε μπορώ να μιλήσω ως ένας επαγγελματίας προς έναν άλλο», σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος.

«Βάσει του ρωσικού νόμου χρειάζεται δικαστική απόφαση (για να παρακολουθήσουμε κάποιον). Δεν διαθέτουμε ένα σύστημα μαζικών παρακολουθήσεων και δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο βάσει της νομοθεσίας μας», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα του δεν διαθέτει «τα τεχνολογικά μέσα» ή «τόσα χρήματα όπως οι ΗΠΑ» για να υποστηρίξει μια τέτοια ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή