Συγκλονίζουν τα SMS των ναυαγών στη Νότια Κορέα

Συγκλονίζουν τα SMS των ναυαγών στη Νότια Κορέα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Μέσα στο ανείπωτο δράμα τους, οι οικογένειες των εκατοντάδων μαθητών που αγνοούνται από την Τετάρτη στο ναυάγιο του οχηματαγωγού «Σεουόλ», στη Νότια Κορέα, έχουν επενδύσει τις ελπίδες τους σε ένα περιστατικό που συνέβη πέρυσι στη Νιγηρία. Δώδεκα ημέρες μετά το ναυάγιο μικρού ρυμουλκού, οι δύτες που ερευνούσαν τους χώρους του σκάφους βρήκαν ολοζώντανο τον Νιγηριανό μάγειρα, ο οποίος είχε παγιδευτεί σε χώρο με αέρα.

Μπορεί, άραγε, κάποιος από τους 287 αγνοουμένους να έχει την ίδια τύχη; Η απάντηση θα καθυστερήσει, καθώς οι έρευνες των Κορεατών δυτών στο βυθισμένο «Σεουόλ», στα ρηχά νερά της νοτιοδυτικής Κορέας, είναι δυσχερέστατες λόγω ρευμάτων και θαλασσοταραχής, που αναδεύει την άμμο παρεμποδίζοντας πλήρως την ορατότητα.

Ενας από τους γονείς ισχυρίστηκε ότι έλαβε μήνυμα στο κινητό του από τον γιο του, το οποίο ανέφερε «είμαι ζωντανός, κάντε γρήγορα», αν και δεν είναι σαφές πότε εστάλη το μήνυμα αυτό. Αλλοι γονείς έλαβαν μηνύματα αγωνίας, καθώς το οχηματαγωγό έγερνε επικίνδυνα. «Επειδή μπορεί να μην μπορέσω να στο ξαναπώ, μαμά σ’ αγαπώ» έγραψε ο μαθητής λυκείου Σιν Γουνγκ-Τζιν. Η μητέρα, που δεν γνώριζε τι κίνδυνο διέτρεχε ο γιος της, απάντησε «κι εγώ σ’ αγαπώ». Η ιστορία του Σιν είχε αίσιο τέλος, καθώς ο νεαρός ήταν ένας από τους 179 επιζώντες του ναυαγίου.

Αλλοι δεν είχαν την ίδια τύχη. Ο 16χρονος Κιμ Γουόνγκ-Κι έστειλε απελπισμένο μήνυμα στον αδελφό του στο οποίο έγραφε «η καμπίνα μου έχει κλίση 45 μοιρών. Το κινητό δεν δουλεύει καλά». «Μην πανικοβάλλεσαι και κάνε ό,τι σου πουν. Ολα θα πάνε καλά» απάντησε ο αδελφός.

Ο Κιμ αγνοείται, ενώ η συμβουλή «κάνε ό,τι σου πουν» αποδείχθηκε ολέθρια για πολλούς επιβάτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, από τη στιγμή του αρχικού προβλήματος ώς τη στιγμή που το πλοίο πήρε κλίση μεσολάβησε μισή ώρα, στη διάρκεια της οποίας οι επιβάτες είχαν εντολή να φορέσουν σωσίβια και να παραμείνουν στις θέσεις τους. Οταν το οχηματαγωγό άρχισε να παίρνει κλίση, ήταν πια πολύ δύσκολο για όλους τους επιβάτες να βγουν στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου.

«Μπαμπά μην ανησυχείς, φοράω σωσίβιο και είμαι με τα άλλα κορίτσια. Είμαστε μέσα στο πλοίο, στον διάδρομο» έγραψε ένα κορίτσι. Ο πατέρας της έγραψε να βγει αμέσως έξω αλλά εκείνη απάντησε: «Δεν μπορώ, το πλοίο έχει γείρει πάρα πολύ. Εχει μεγάλο συνωστισμό στον διάδρομο».

Η αιτία του ναυαγίου δεν έχει προσδιορισθεί και η ακτοφυλακή, που ανακρίνει τον καπετάνιο, αρνήθηκε να προβεί σε εκτιμήσεις για το τι συνέβη. Επίσης δεν σχολίασε την πληροφορία ότι ο καπετάνιος ήταν από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το σκάφος.

«Ειλικρινά πιστεύω ότι οι πιθανότητες να βρούμε κάποιον ζωντανό είναι κοντά στο μηδέν» είπε αξιωματούχος της ακτοφυλακής. Η θερμοκρασία των υδάτων είναι 12 βαθμοί Κελσίου, προξενώντας υποθερμία σε διάστημα λίγων ωρών.

Μεταξύ των 14 σορών που είχαν ανασυρθεί ώς χθες, περιλαμβάνονταν τρεις μαθητές, μία καθηγήτρια και ένα μέλος του πληρώματος. Συνολικά 375 μαθητές λυκείου από προάστιο της Σεούλ βρίσκονταν στο 6.825 τόνων οχηματαγωγό, το οποίο κατευθυνόταν στο νησί Τζετζού.

Στην περιοχή έφθασε χθες η πρόεδρος της χώρας, Παρκ ΓκιουνΧι, η οποία μίλησε στο πλήθος των οργισμένων συγγενών. «Τι κάνετε ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν;» της φώναξε μια γυναίκα. Η Παρκ, εμφανώς συγκινημένη και ευρισκόμενη σε πολύ δυσκολότερη θέση απ’ όσο συνήθως επιτρέπουν στους εαυτούς τους να βρεθούν οι αρχηγοί κρατών, απαντούσε με υπομονή στις ερωτήσεις. Νωρίτερα, στο ίδιο γυμναστήριο είχε μεταβεί ο πρωθυπουργός Τσουνγκ ΧονγκΓον, εναντίον του οποίου κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πέταξαν μπουκάλια με νερό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή