Εύθραυστος συμβιβασμός για την Ουκρανία

Εύθραυστος συμβιβασμός για την Ουκρανία

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yστερα από επτάωρες, εντατικές διαβουλεύσεις στη Γενεύη, Ουκρανία, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Eνωση και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν ένα είδος «Οδικού Χάρτη» για την πολιτική επίλυση της μεγαλύτερης γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η συμφωνία προβλέπει τον αφοπλισμό των άτυπων ένοπλων οργανώσεων σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, την παράδοση των κρατικών κτιρίων που έχουν καταληφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές και την παροχή αμνηστίας στους καταληψίες. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Κιέβου δεσμεύεται για συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία θα δοθούν ευρύτατες εξουσίες στις ανατολικές και νότιες περιοχές, η ακριβής έκταση των οποίων μένει να συγκεκριμενοποιηθεί μέσω «εθνικού διαλόγου». Την εφαρμογή της συμφωνίας και την αποκλιμάκωση της κρίσης καλείται να επιβλέψει αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Στη συμφωνία δεν γίνεται λόγος για τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία έχει ήδη προσαρτηθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Αμερικανός συνάδελφός του, Τζον Κέρι, εμφανίστηκαν συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους, καθιστώντας σαφές ότι πρόκειται για μια εύθραυστη, μεταβατική συμφωνία, η οποία θα κριθεί από τις κινήσεις των αντιμαχόμενων πλευρών στο εσωτερικό της χώρας, τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες. Ο Κέρι, μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν οι πράξεις της ρωσικής πλευράς δεν εναρμονιστούν με τις διακηρύξεις της, η Ουάσιγκτον δεν θα διστάσει να επιβάλει οδυνηρές κυρώσεις.

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει, αν το κρίνει αναγκαίο, να στείλει ρωσικά στρατεύματα στην Αν. Ουκρανία.

«Ελπίζω διακαώς ότι δεν θα αναγκασθώ να χρησιμοποιήσω αυτό το νόμιμο δικαίωμα (της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων) και ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα οξυμένα προβλήματα στην Ουκρανία με πολιτικά και διπλωματικά μέσα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια της ετήσιας, απευθείας επικοινωνίας του, μέσω τηλεφώνου, με απλούς πολίτες, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Τα περί «νομίμου δικαιώματος» για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων αναφέρονται στην εξουσιοδότηση που απέσπασε ο Πούτιν από τη ρωσική Ανω Βουλή την 1η Μαρτίου, μεσούσης της κρίσης στη χερσόνησο της Κριμαίας. Σε αντίθεση με τους μέχρι χθες ισχυρισμούς του Κρεμλίνου περί του αντιθέτου, ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι ρωσικά στρατεύματα «υποστήριξαν» τις τοπικές «δυνάμεις αυτοάμυνας» της Κριμαίας στη σύγκρουση με τα ουκρανικά στρατεύματα, η οποία οδήγησε στην προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία.

Παράλληλα με την επίδειξη ισχύος, ο Πούτιν άφησε ανοιχτό τον δρόμο της συνδιαλλαγής. Δήλωσε ότι το Κρεμλίνο «γνωρίζει καλά» και «μπορεί να συνεργασθεί» με τους δύο φιλοδυτικούς υποψήφιους που εμφανίζονται ως φαβορί εν όψει των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου- τη Γιούλια Τιμοσένκο και τον Πιοτρ Ποροσένκο. Παράλληλα, έδωσε διορία ενός μηνός στην ουκρανική κυβέρνηση να τακτοποιήσει τα χρέη της για το φυσικό αέριο που έχει προμηθευτεί και κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει Ψυχρό Πόλεμο με τη Δύση, αποδοκιμάζοντας το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» ως προϊόν της κομμουνιστικής εποχής.

Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση, μέσω οθόνης, του Eντουαρντ Σνόουντεν. Ο πρώην πράκτορας της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών NSA, στον οποίο η Μόσχα παρέσχε πολιτικό άσυλο, ρώτησε των Ρώσο ηγέτη αν η κυβέρνησή του παρακολουθεί μαζικά τις επικοινωνίες πολιτών. «Εσείς εργαστήκατε στη NSA και εγώ στην KGB, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε σε επαγγελματική βάση», είπε χαμογελώντας ο Ρώσος πρόεδρος, για να αρνηθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, τις σχετικές αιτιάσεις. Στην απροσδόκητη ερώτηση ακροάτριας περί της υποθετικής πιθανότητας να διεκδικήσει η Ρωσία την Αλάσκα -την οποία πούλησε στις ΗΠΑ, τον 19ο αιώνα- ο Πούτιν απάντησε ότι «κάνει πολύ κρύο εκεί πέρα» και ότι η χώρα του διαθέτει ήδη άφθονα παγωμένα εδάφη.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μη δεσμευτικό ψήφισμα υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων εφόσον δεν υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Ωστόσο, ταυτόσημα δημοσιεύματα της Washington Post και των Financial Times εμφάνιζαν την Ε.Ε. απρόθυμη να υιοθετήσει «κυρώσεις με δόντια», λόγω των σοβαρότατων συνεπειών σε βάρος μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών και επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή