Μπαίνει τέλος στις ιδιοκτησιακές αντιδικίες Δημοσίου και ιδιωτών

Μπαίνει τέλος στις ιδιοκτησιακές αντιδικίες Δημοσίου και ιδιωτών

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τερματισμό των ιδιοκτησιακών αντιδικιών μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ιδιωτών προβλέπει το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες. Τα βασικά στοιχεία των νέων ρυθμίσεων είναι:

Προβλέπεται συμβιβαστική επίλυση υπό την προϋπόθεση να μην έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.

• Συμβιβαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και Ελληνικού Δημοσίου. Απαραίτητη προϋπόθεση να υφίσταται εκκρεμοδικία, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.

• Η δικαστική διαφορά τερματίζεται είτε με την αυτούσια διανομή του επίδικου ακινήτου μεταξύ των διαδίκων, είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο Δημόσιο.

• Καταλαμβάνονται διεκδικούμενες εκτάσεις για τις οποίες ο ιδιώτης έχει συνεχόμενους τίτλους που ανάγονται πριν από το 1926 και έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα, για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και 20 στρέμματα, για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης.

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, αντίστοιχες ρυθμίσεις έχουν γίνει στη Γερμανία και στη Ρουμανία και αναμένεται να συμβάλουν στην άμεση επίλυση μακροχρόνιων δικαστικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου για εκτάσεις με αναπτυξιακή προοπτική, καθώς και στη δημιουργία ασφάλειας δικαίου ως προς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, γεγονός που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των ακινήτων, τόσο από το Ελληνικό Δημόσιο όσο και από τους ιδιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή