Επιχείρηση υποβάθμισης των διαφωνιών στον ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρηση υποβάθμισης των διαφωνιών στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είσοδος στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου επιδρά ως «συγκολλητική ουσία» στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδουν να κλείσουν το θέμα που δημιουργήθηκε με την εκ νέου διαφοροποίηση της μειοψηφίας, η οποία οδήγησε σε σύγκρουση που εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα προχθές, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με επίκεντρο τη συμμετοχή του κ. Κρίτωνα Αρσένη στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος έγινε δέκτης επικρίσεων από τον κ. Αλέξη Τσίπρα για τη στάση που τηρεί στις συνεδριάσεις των οργάνων, για τη συνεχή, όπως είπε, αμφισβήτηση κεντρικών επιλογών του και για την επαναφορά θεμάτων που συνδέονται με έξοδο της χώρας από το ευρώ, επιχείρησε με χθεσινή δήλωσή του να υποβαθμίσει τη σύγκρουση, κάνοντας λόγο για «μια ουσιαστική συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία», η οποία «μετετράπη από τα διάφορα συστημικά κέντρα σε “ρήγμα” στον ΣΥΡΙΖΑ και “θερμό επεισόδιο” ανάμεσα σε μένα και τον Αλέξη Τσίπρα». Στη συνέχεια της δήλωσής του ο κ. Λαφαζάνη ουσιαστικά συνομολογεί σε μια άτυπη «ανακωχή» στο εσωκομματικό μέτωπο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, «ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος, με όλα τα μέλη και τα στελέχη του στην πρώτη γραμμή, πορεύεται για μια μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές, η οποία θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας πορείας προοδευτικής ανόρθωσης και αναγέννησης της χώρας με σοσιαλιστικό ορίζοντα».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Βαρουφάκης, σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του οποίου είχε θέσει βέτο η εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο «θέλει να συμβάλει όσο μπορεί με τις γνώσεις και την εμπειρία του στον αγώνα που κάνουμε για τη νίκη στις ευρωεκλογές».

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου προχωρά σε κινήσεις που προϊδεάζουν για συνεργασία με συγκεκριμένα πολιτικά σχήματα, τα οποία τοποθετούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και με τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό ένας «διάλογος» διερεύνησης των προοπτικών κοινής καθόδου στις εκλογές και της μορφής που αυτή θα μπορούσε να λάβει. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως έγινε γνωστό, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της «Κοινωνικής Συμφωνίας» της κ. Λούκας Κατσέλη, του σχηματισμού «Η Κοινωνία Πρώτα» του κ. Οδυσσέα Βουδούρη και της «Αριστερής Προοπτικής», στην οποία μετέχουν οι αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Νεφελούδης και Στέφανος Μπαγιώργος, μαζί με ανένταχτους συμμετέχουν σε πρωτοβουλία για τη συγκρότηση «Επιτροπής υποστήριξης της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν».

Συλλογή υπογραφών

Η σύνθεση της επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ συντάχθηκε κείμενο συλλογής υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα, υπό τον τίτλο «Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς». Σε αυτό γίνεται αναφορά στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε., αλλά και στην πάγια θέση του κ. Τσίπρα για εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού New Deal, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή