Προβληματισμός για μειονοτικούς ευρωυποψηφίους

Προβληματισμός για μειονοτικούς ευρωυποψηφίους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυστοκία ως προς την εξεύρεση μειονοτικών υποψηφίων παρατηρείται στα ευρωψηφοδέλτια των πολιτικών κομμάτων. Ως τώρα, μόνο η Ν.Δ. έχει καταλήξει σε μειονοτικό υποψήφιο, τον Πομάκο εκπαιδευτικό Ιλιάς Καρανταή, γιο του πρώην προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής Βακουφίων Ξάνθης Φαΐκ Καρανταή. Οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ και το «Ποτάμι» δεν έχουν μειονοτικό υποψήφιο, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχουν κρατήσει μία θέση ανοιχτή και αναζητούν τον υποψήφιο, ενώ σε αναζήτηση υποψηφίου από τη μειονότητα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε ανακοίνωση της υποψηφιότητας της μουσουλμάνας Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου.

Ολα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εν όψει του γεγονότος ότι το ακραίο μειονοτικό κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) του Μουσταφά Αλή Τσαούς έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Το ΚΙΕΦ, το οποίο αποτελεί τη μετεξέλιξη του κόμματος «Εμπιστοσύνη» του Αχμέτ Σαδίκ, επιδιώκει να συσπειρώσει το σύνολο της μειονοτικής ψήφου στη Θράκη, αλλά και να καταγράψει δυνάμεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Σαδίκ είχε πετύχει αυτόν τον στόχο στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Το σύνθημα του ΚΙΕΦ, άλλωστε, «όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί», δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ως προς τις επιδιώξεις, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι, «τις ευρωεκλογές, τις βλέπουμε ως μια ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας» και προκλητικά, ότι «συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε ένα μήνυμα στη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Σε αυτό το πλαίσιο, η δυστοκία στην αναζήτηση μειονοτικών υποψηφίων από τα κόμματα προκαλεί προβληματισμό σε όσους παρακολουθούν τα μειονοτικά δρώμενα. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ενώ πριν από την ανακοίνωση των υποψηφίων είχαν συζητηθεί ονόματα προβεβλημένων στελεχών της μειονότητας, όπως των πρώην βουλευτών Ιλχάν Αχμέτ και Μουσταφά Μουσταφά για τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, τελικά δεν υπήρξε κατάληξη. Μάλιστα, ο κ. Αχμέτ έκανε και δηλώσεις, αποκαλύπτοντας ότι του είχε γίνει πρόταση από τον κ. Κουβέλη να είναι υποψήφιος, όμως «χάριν της διασφάλισης ενότητας και ομοψυχίας στη μειονότητά μας για τις ευρωεκλογές, δεν αποδέχθηκα την πρόταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή