Δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους της Κάσου

Δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους της Κάσου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο, στο Καστελλόριζο, εξετάσθηκαν 193 άτομα. Τον Μάρτιο στην Αμοργό πραγματοποιήθηκαν συνολικά 887 ιατρικές εξετάσεις. Το τρίτο ταξίδι των κινητών Ιατρικών Μονάδων του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής – Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Υγείας, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ήταν στην Κάσο και διήρκεσε συνολικά πέντε ημέρες, από τις 9 έως τις 13 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών οι 900 περίπου κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να λάβουν προσωποποιημένη συμβουλευτική φροντίδα να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις από πολλές ιατρικές ειδικότητες και να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά μηχανήματα που ανταποκρίνονται σε εξειδικευμένες ανάγκες.

1.637 επισκέψεις

Ειδικότερα, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 1.637 ιατρικές επισκέψεις, εξετάσθηκαν 648 άτομα (72% του πληθυσμού της Κάσου) και διενεργήθηκαν 1.048 παρακλινικές, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις. Εννέα άτομα διεγνώσθησαν με προβλήματα υγείας που χρήζουν άμεσης περαιτέρω διερεύνησης και 42 ασθενείς χρήζουν μη επείγουσας χειρουργικής αντιμετώπισης. Σύμφωνα με την αναφορά πεπραγμένων που συνέταξε το ιατρικό προσωπικό της αποστολής, στην Κάσο πραγματοποιήθηκαν 348 ακτινογραφίες, 132 υπέρηχοι, 161 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 167 τρίπλεξ καρδιάς, 60 μαστογραφίες, 49 τεστ Παπανικολάου, 59 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 24 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και 12 σπιρομετρήσεις. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν σωματομετρήσεις, λιπομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και υλοποιήθηκαν ανοιχτές ενημερωτικές ομιλίες για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το κάπνισμα, την υγιεινή διατροφή και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Την αποστολή στην Κάσο συνόδευσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δουλειά που γίνεται εδώ», δήλωσε ο κ. Παπούλιας. Παρακολουθώ το πρόγραμμα από το ξεκίνημά του. Θέλω να συγχαρώ πρώτα όλους αυτούς τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, το νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει μία μάχη εντυπωσιακή, πολύ ανθρώπινη. Ο,τι είδαμε να γίνεται εδώ σ’ ένα ακριτικό νησί μάς ανεβάζουν το ηθικό», τόνισε.

Η επόμενη αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων θα πραγματοποιηθεί 29 Μαΐου με 3 Ιουνίου στην Αστυπάλαια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή