Δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη

Δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρακολουθώντας τούτες τις μέρες τις αναφορές στα αλβανικά ΜΜΕ για την κτηνώδη δολοφονία του Ιλί Καρέλι στη Νιγρίτα, νιώθει κανείς ανατριχίλα με κάποια από αυτά. Καταλαβαίνει πως ποτίζεται με το δηλητήριο του ανθελληνισμού η κοινή γνώμη στη γείτονα.

Γράφτηκε, για παράδειγμα, ότι δύο δεσμοφύλακες που συμμετείχαν στον βασανισμό του Καρέλι ξερίζωσαν και έφαγαν την καρδιά του! Και κανίβαλοι, λοιπόν, οι Ελληνες!

Υπάρχουν, ωστόσο, και ψύχραιμες προσεγγίσεις. Οπως αυτή του συναδέλφου Μέρο Μπάζε, εκδότη και διευθυντή της εφημερίδα «Τέμα» των Τιράνων.

«Αυτός που τον κάνουμε ήρωα ήταν ένας εγκληματίας που θα έπρεπε να τιμωρηθεί από τον νόμο και όχι από τους δεσμοφύλακες, σκότωσε με αυτοδικία έναν δεσμοφύλακα, ήταν στη φυλακή για απόπειρα δολοφονίας ενός ζευγαριού για να τους πάρει εκατό ευρώ», γράφει ο Μπάζε και προσθέτει:

«Εάν κάποιος Ελληνας κατάδικος θα έκανε στην Αλβανία εκείνο που έκανε ο Καρέλι στην Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι οι δικοί μας δεσμοφύλακες θα συμπεριφέρονταν χειρότερα από τους Ελληνες, και εμείς οι Αλβανοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί, ακόμα χειρότερα και από τους δεσμοφύλακές μας, θα σιωπούσαμε, δεν θα μιλούσαμε, διότι θα ήταν δικοί μας άνθρωποι που θα διέπρατταν το έγκλημα.

Η Ελλάδα όμως δεν σιώπησε, και με αυτή την έννοια εγώ δεν βρίσκω κάποιο λόγο για διαμαρτυρία στην ελληνική πρεσβεία.

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει καμία αντι-αλβανική πράξη από πλευράς της Ελλάδος και το μοτίβο να στηθεί μια ολόκληρη εθνικιστική εκστρατεία πάνω στην τύχη ενός εγκληματία είναι ένας βρώμικος τρόπος για να εκτεθεί ο αλβανικός πατριωτισμός. Σε περίπτωση που τα ελληνικά ΜΜΕ θα ήθελαν να εκθέσουν τον αλβανικό πατριωτισμό και τους Αλβανούς, θα αρκούσε να προβάλουν τις εικόνες από την κηδεία του Καρέλι, όπου το φέρετρό του το σκέπασαν με την αλβανική σημαία και ορισμένοι ψευδο-πατριώτες κρατούσαν εθνικές σημαίες στην κηδεία ενός ανθρώπου ο οποίος δεν τιμά σε καμία περίπτωση την Αλβανία ούτε με τη ζωή ούτε και με τον θάνατό του.

Το χονδροκομμένο αυτό παιχνίδι δεν βοηθάει ούτε τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα ούτε υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια της Αλβανίας. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τη χειραγώγηση της κοινωνίας μέσα από ένα έγκλημα, από ορισμένους εθνικιστές οι οποίοι νομίζουν ότι, κάνοντας το αντίθετο με εκείνο που έκαναν οι άφρονες Ελληνες δεσμοφύλακες, θα γίνουν δημοφιλείς στην Αλβανία. Αυτό που κάνουν όμως θα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: στην Ελλάδα θα ενισχυθεί η ιδέα ότι “το πρότυπο Καρέλι” είναι ένας θρύλος στην Αλβανία που δικαιολογεί τα εγκλήματά του, παρουσιάζοντάς τα ως συστατικό της ταυτότητας του Αλβανού. Κατά την άποψή μου όμως, δεν υπάρχει τίποτα πιο αντιαλβανικό απ’ αυτό που κάνουν αυτοί οι εθνικιστές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή