Πιέσεις στην αγορά ακινήτων της Κίνας

Πιέσεις στην αγορά ακινήτων της Κίνας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μόλις ημέρες μετά την είδηση ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 7,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, νέα στοιχεία εμφανίζουν την αγορά ακινήτων της Κίνας να αποθερμαίνεται ραγδαία, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του Πεκίνου να διαχειριστεί την επιβράδυνση.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσώπευαν περίπου το 12% του κινεζικού ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν 15%. Κι ενώ τους πρώτους δύο μήνες οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξάνονταν με ρυθμό 19,3%, στο σύνολο των πρώτων τριών μηνών του έτους ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στο 16,8%. Το αποτέλεσμα ήταν το σύνολο των επενδύσεων να υποχωρήσει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2002. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι καινούργιες οικοδομές σημείωσαν πτώση κατά 25,2%. Η αρχή και τα αίτια της επιβράδυνσης του κλάδου ανάγονται στο περασμένο έτος όταν οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στα στεγαστικά δάνεια για να ανακόψουν την κερδοσκοπία στην αγορά ακινήτων. Η εξέλιξη εγκυμονεί, όμως, κινδύνους για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στην Κίνα στηρίζει κάπου 40 βιομηχανικούς κλάδους από τη βιομηχανία τσιμέντου μέχρι τις επιπλώσεις. Είναι, άλλωστε, καθοριστική για την τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι εργολάβοι έχουν μειώσει τις τιμές των κατοικιών στις πόλεις Χανγκτζού και Τσανγκτζού στα ανατολικά της χώρας, καθώς και στην πόλη Τσενγκντού στα δυτικά της χώρας. Παράλληλα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων καταδεικνύουν πως το πρώτο τρίμηνο επιβραδύνθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές της γης για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια. Εκτιμάται, άλλωστε, πως θα εξακολουθήσουν να επιβραδύνονται περαιτέρω.

«Δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε στην ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας ακινήτων για να διασφαλίσουμε μεγάλες πωλήσεις επίπλων και ικανοποιητικά έσοδα από τις πωλήσεις γης» σχολιάζει ο Λου Φενγκγιόνγκ, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Εξάλλου, δημοσκόπηση που διεξήγαγε προ ημερών το Reuters κατέδειξε πως οι περισσότεροι αναλυτές του κλάδου δεν προβλέπουν ανάκαμψη των τιμών μέσα στο έτος. Δεν αποκλείουν, πάντως, ορισμένες διορθώσεις σε μικρές πόλεις. Σύμφωνα με τον Αλβιν Γουόνγκ, αναλυτή της αγοράς ακινήτων στην Barclays, «οι περισσότεροι εργολάβοι μάλλον θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους τους επόμενους μήνες, ενώ οι μειώσεις των τιμών μάλλον θα περιορίσουν τον αντίκτυπο που έχει επιφέρει στην αγορά στέγης η αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων». Οπως επισημαίνει μερίδα οικονομολόγων, αν πληγούν τα έσοδα του κράτους από την επιβράδυνση του κλάδου, ίσως οι αρχές τον στηρίξουν. Κι αυτό γιατί οι πωλήσεις γης αποτελούν μείζονα πηγή εισοδήματος για τις τοπικές κυβερνήσεις που εμφανίζουν άθροισμα χρέους ύψους τριών τρισ. δολαρίων, αντίστοιχο με περίπου το 1/3 του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή