Επτά λόγοι αισιοδοξίας για τις ελληνικές τράπεζες

Επτά λόγοι αισιοδοξίας για τις ελληνικές τράπεζες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι έναν, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά… επτά λόγους αισιοδοξίας για τις ελληνικές τράπεζες επικαλείται σε ανάλυσή της η JPMorgan. Μάλιστα, ο διεθνής οίκος προχώρησε στην αύξηση των τιμών-στόχων για τις μετοχές της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και στην αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Αναλυτικότερα, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε ουδέτερη (neutral) από αρνητική (underweight), ενώ μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της στα 3,58 ευρώ, από 3,92 ευρώ πριν. Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, αύξησε την τιμή-στόχο σε 0,95 ευρώ ανά μετοχή από 0,84 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς αύξησε την τιμή-στόχο στα 2,29 ευρώ από 2 ευρώ. Σημειώνεται ότι η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση για τοποθετήσεις (overweight) τόσο για τη μετοχή της Alpha Bank όσο και αυτή της Τράπεζας Πειραιώς.

Η επιτυχής έξοδος του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες «πιστοποιεί πέραν πάσης αμφιβολίας την ενίσχυση των προσδοκιών για τις καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια», υποστηρίζει η Αlpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο της. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι ξένοι επενδύουν στην Ελλάδα διότι πιστεύουν ότι έγινε σημαντική πρόοδος τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσον αφορά την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. «Πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει παραγωγικούς κλάδους με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Αlpha Bank.

Επιτάχυνση διαγωνισμών

Διατάξεις με στόχο να διευκολυνθούν οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ ή άλλες παραχωρήσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για δημόσια διαβούλευση. Τέτοια θεωρείται η παροχή της δυνατότητας επιχωμάτωσης θαλάσσιου χώρου έως 5 τ.μ. για κάθε κλίνη που διαθέτει η όμορη του αιγιαλού τουριστική μονάδα. Προϋπόθεση αποτελεί η εν λόγω μονάδα να έχει ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων ή, εναλλακτικά, να πρόκειται για μονάδα για την οποία έχει εγκριθεί ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ). Ολόκληρη η έκταση που προκύπτει από τις επιχωματώσεις οριοθετείται υποχρεωτικά ως αιγιαλός.

Ελικόπτερο για την τουριστική προβολή της Αθήνας

Μέχρι και ελικόπτερο «επιστράτευσαν» η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών προκειμένου ξένοι επαγγελματίες της αγοράς συνεδρίων που επισκέφθηκαν την Αθήνα στο πλαίσιο του Τravel Trade να δουν από ψηλά τις τουριστικές υποδομές της πρωτεύουσας και να ενημερωθούν για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν στη πόλη (Φαληρικό Δέλτα, Ελληνικό). Οι επαγγελματίες, από ΗΠΑ, Ελβετία, Ισπανία, Ρωσία και Τουρκία, εκφράστηκαν θετικά δηλώνοντας ότι η Αθήνα από ψηλά είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Κλείνει εκκρεμότητες το υπουργείο Ανάπτυξης

Τις όποιες νομοθετικές εκκρεμότητες σπεύδει να τακτοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να προλάβει το Euroworking Group, που μάλλον θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη. Ετσι, η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο κράτησε μόλις δύο ημέρες, αντί για οκτώ που είχε προβλεφθεί αρχικά. Ως αποτέλεσμα το νομοσχέδιο κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χθες, προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφισθεί μόλις ανοίξει η Βουλή μετά το Πάσχα. Η άλλη μεγάλη νομοθετική εκκρεμότητα που έχει το ΥΠΑΝ είναι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ψήφισή του στις αρχές Απριλίου. Μένει μάλιστα να δούμε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του νομοσχεδίου –δεν ήταν στο αρχικό κείμενο– σχετικά με το ποια διαδικασία θα ακολουθείται σε κάθε δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή