Αμερικανικές συμβουλές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αμερικανικές συμβουλές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Κάρον ντε Μαρς είναι η διευθύντρια του Προγράμματος Παγκόσμιας Επιχειρηματικότητας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο στα τέλη του μήνα θα πραγματοποιήσει μια αποστολή επιλεγμένων επενδυτών και επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Μιλώντας στην «Κ» λίγο πριν από το ταξίδι της στην Αθήνα, δηλώνει ενθουσιασμένη με την πρώτη αποστολή του προγράμματος σε ανεπτυγμένη χώρα. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «υπάρχουν πολλοί λόγοι που επιλέξαμε την Ελλάδα: ο πρώτος ήταν η προεδρία της Ε.Ε., ο δεύτερος ότι, αν και το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις είναι ανεπτυγμένο, υπάρχει μεγάλη ανεργία».

Οικονομική διπλωματία

Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα του οράματος της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να θέσει την οικονομική διπλωματία στην καρδιά της εξωτερικής πολιτικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την κ. Ντε Μαρς, «τα κριτήριά μας είναι η ισχυρή συμμαχία με τις ΗΠΑ και η εκτίμηση ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί περαιτέρω αν συνάψουμε ισχυρότερους επενδυτικούς και εμπορικούς δεσμούς. Επίσης, πάντα αναζητούμε νέους προμηθευτές για να επεκτείνουμε την προμηθευτική μας αλυσίδα. Είτε λοιπόν πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα που θέλουν οι Αμερικανοί καταναλωτές είτε για αμερικανικές επενδύσεις που θα βοηθούσαν την Ελλάδα, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και για τις δύο οικονομίες».

Οι προηγούμενες αποστολές, σε πλειοψηφικά μουσουλμανικές χώρες, εστίαζαν σε start-ups, ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Ντε Μαρς, «η ελληνική οικονομία είναι ήδη πολύ μπροστά σε αυτόν τον τομέα και έχουμε ήδη εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα που έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα, όπως η Endeavor. Αυτό το πρόγραμμα εστιάζει λοιπόν στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορεί να χρειάζονται ενίσχυση για να πάνε στο επόμενο στάδιο».

Αν και η Ελλάδα «περνάει δύσκολα», η κυρία Ντε Μαρς εκτιμά ότι η ποιότητα των επιχειρηματιών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή. Οπως λέει, «προσβλέπω ιδιαίτερα στις δυνατότητες των μεσαίων επιχειρήσεων να αναπτυχθούν και να δώσουν δουλειά σε περισσότερους ανθρώπους». Ισως μάλιστα να ακολουθήσουν αντίστοιχες αποστολές στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Οπως σημειώνει η κ. Ντε Μαρς, οι Αμερικανοί επενδυτές και επιχειρηματίες «είναι εθελοντές στο δικό μας δίκτυο», ενώ η αποστολή περιλαμβάνει και Ελληνοαμερικανούς «που πέτυχαν στην Αμερική και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τους Ελληνες». Οσο για το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς, «είναι πολύ μεγάλο». Η επιλογή γίνεται από τους Αμερικανούς συμμετέχοντες κατόπιν αίτησης, με κριτήριο τα ενδιαφέροντα και την εξειδίκευση των συμμετεχόντων. Ετσι, 11 ελληνικές εταιρείες θα υποδεχθούν από έναν Αμερικανό για μια «βαθιά βουτιά» στις επιχειρήσεις τους, ενώ άλλες 11 «που είναι έτοιμες για το επόμενο βήμα» θα φιλοξενήσουν κάποιον για δείπνο, ώστε να λάβουν συμβουλές για τις επιχειρήσεις τους.

Αλλες δραστηριότητες θα είναι ανοιχτές σε περισσότερες επιχειρήσεις, όπως μια σειρά από σεμινάρια για επιχειρηματίες, 55 εικοσάλεπτες ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις και μία ανοιχτή εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα στις 30 Απριλίου.

Θεωρεί ότι η αμερικανική επιχειρηματική αποστολή, σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία χρειάζεται στήριξη, θα βοηθήσει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών; «Οπωσδήποτε· επιλέξαμε την Ελλάδα για αυτόν τον λόγο… Ελπίζουμε πραγματικά ότι η αποστολή θα οδηγήσει σε πολλές εμπορικές, συμβουλευτικές και επιχειρηματικές σχέσεις. Μέρος της επιτυχίας του προγράμματος είναι οι ισχυρότεροι δεσμοί που δημιουργεί».

Στην πραγματοποίηση της αποστολής συνέβαλε η πρωτοβουλία ενός νεαρού Ελληνα διπλωμάτη, του Τάσου Κέζα, ο οποίος βρίσκεται στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο μιας διατλαντικής διπλωματικής υποτροφίας. Σύμφωνα με την κ. Ντε Μαρς, «αξιοποιήσαμε τις δεξιότητες του διατλαντικού μας διπλωμάτη, ο οποίος μας επισκέπτεται από την ελληνική πρεσβεία για ένα έτος, με στόχο να αναπτύξουμε στενότερους δεσμούς με τους Ελληνες επιχειρηματίες».

Απόδειξη εμπιστοσύνης

Οπως το θέτει εκείνος, «σε πολιτικό επίπεδο, οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικές, καλύτερες από ποτέ. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την άλλη πλευρά του φεγγαριού, να καλλιεργήσουμε και να επεκτείνουμε τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, κι αυτή η αποστολή για μένα, ως Ελληνα, αντανακλά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιολογούν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας. Αυτή η αποστολή είναι μια απτή απόδειξη εμπιστοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή