«Οδικός χάρτης» για την ανάπτυξη

«Οδικός χάρτης» για την ανάπτυξη

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σχέδιο για την ανάπτυξη με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση –ένα είδος «σχεδίου Μάρσαλ»– είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης. Η υιοθέτηση του σχεδίου αυτού από την Ευρωζώνη θα συμπέσει χρονικά με την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους, σηματοδοτώντας την οριστική και συνολική επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Ο «οδικός χάρτης» θα βασιστεί στις τρεις μελέτες για το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας που έχουν εκπονήσει η McKinsey, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Αυτές οι τρεις μελέτες θα ενοποιηθούν σε μία και θα παρουσιαστούν στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Στην ίδια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεδομένου ότι λίγες ημέρες νωρίτερα η Eurostat θα έχει πιστοποιήσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, αναμένεται να αρχίσει και επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, όπως είχε δεσμευθεί να πράξει το Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.

Εδώ και μερικές ημέρες, οι τρεις μελέτες βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς την προσαρμογή τους σε ένα ενιαίο κείμενο έχει αναλάβει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός σε συνεργασία με τον κ. Πάνο Τσακλόγλου, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και στενό συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το συντομότερο

Ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει να είναι έτοιμο το αναπτυξιακό σχέδιο το Σαββατοκύριακο μετά το Πάσχα. Αλλά και η πλευρά των δανειστών θέλει το συντομότερο δυνατόν τη στρατηγική της Αθήνας για την ανάπτυξη. Ο σκοπός είναι προφανής: η Ελλάδα έχει επιτύχει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, παράγοντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ευρωζώνη οσονούπω θα λάβει μέτρα για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Αυτό που απομένει για την τελική λύση του ελληνικού ζητήματος είναι ένα σχέδιο για βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης. Οσο η ανεργία παραμένει στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, η πρόοδος στα δημοσιονομικά θα χάνει τη λάμψη της και όσο οι εξαγωγές δεν αυξάνονται, θα διατηρούνται οι αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα της ανάκαμψης και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Ευρωζώνη προτίθεται να συμβάλει στη χρηματοδότηση αξιοποιώντας διαθέσιμα αλλά και νέα κονδύλια, υπάρχοντα αλλά και υπό ανάπτυξη χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια του Eurogroup της Αθήνας, αναφέρθηκε τόσο στην αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα το αναπτυξιακό σχέδιο, όσο και στη χρηματοδοτική συμβολή των εταίρων σε αυτό. Το θέμα έχει συζητηθεί και στο Euroworking Group, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στην Ευρωζώνη δεν θέλουν να μιλούν για ένα σχέδιο Μάρσαλ, υποστηρίζοντας ότι η μεταπολεμική αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν πολύ μικρή σε σχέση με αυτά που έχει διαθέσει ή πρόκειται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χώρα μας. Οπως και να ονομαστεί όμως το σχέδιο για την ανάπτυξη, για τη χρηματοδότησή του θα διατεθούν τα κεφάλαια του Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα συμμετάσχουν η Γερμανία και η Γαλλία, κονδύλια του ΕΣΠΑ, δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και χρηματοδοτικά προϊόντα τα οποία σχεδιάζονται αυτήν την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Εμείς θα προσδιορίσουμε τους τομείς που θέλουμε να αποτελέσουν τη βάση του αναπτυξιακού μοντέλου των επόμενων δεκαετιών και η Ε.Ε. θα βρει τους τρόπους χρηματοδότησης», λέει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Η McKinsey στη μελέτη της εκτιμά ότι μπορεί το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 55 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν 520 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εντός 10 ετών, μόνο σε πέντε μεγάλους κλάδους της οικονομίας (τουρισμός, ενέργεια, βιομηχανία – μεταποίηση τροφίμων, αγροτική παραγωγή – γεωργικές καλλιέργειες, λιανικό και χονδρικό εμπόριο) και σε αναδυόμενους υποκλάδους (παραγωγή γενοσήμων, ιατρικός τουρισμός, φροντίδα για την τρίτη ηλικία και τους χρόνια ασθενείς, δημιουργία περιφερειακών διαμετακομιστικών κόμβων, διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.).

Στη δική του μελέτη, το ΚΕΠΕ επισημαίνει περιοχές στις οποίες είναι αναγκαίο να γίνουν παρεμβάσεις, όπως η φορολογία, η διαφάνεια, η απονομή δικαιοσύνης, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, η άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, όπως η γραφειοκρατία, οι φορολογικές επιβαρύνσεις και οι υψηλές τιμές ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή