Η Ν.Δ. δεν ήθελε ευρωψηφοδέλτιο… ρουτίνας

Η Ν.Δ. δεν ήθελε ευρωψηφοδέλτιο… ρουτίνας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλαμε να αποφύγουμε ένα ψηφοδέλτιο από τα ίδια. Το πετύχαμε». Με αυτά τα λόγια, σχολίασε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά –απ’ τους λίγους που συμμετείχαν στην αξιολόγηση των βιογραφικών– τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.

Η έκπληξη του ευρωψηφοδελτίου ήταν χωρίς αμφιβολία αυτή του Θ. Ζαγοράκη. Παρότι οι περισσότεροι στο κόμμα ενημερώθηκαν για την υποψηφιότητα του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή το περασμένο Σαββατοκύριακο, καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι η συμφωνία είχε κλείσει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Τότε ήταν που ο πρωθυπουργός απέσπασε το «ναι» του κ. Ζαγοράκη, ο οποίος σημειωτέον, πριν από δύο χρόνια, το 2012 είχε απορρίψει πρόταση για υποψηφιότητά του στις εθνικές εκλογές με τη Ν.Δ.

Η θετική απάντηση του κ. Ζαγοράκη, ο οποίος περίπου άπαντες προεξοφλούν ότι θα κερδίσει μία από τις έδρες λόγω του «ρεύματος» που έχει ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται ότι λειτούργησε –και αυτή– εις βάρος της μη συμμετοχής του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Κυρ. Βελόπουλου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό την κάθοδό του στον «ευρωστίβο». Η μη συμμετοχή του όμως προέκυψε κυρίως μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Κ. Μπούρα, ο οποίος λέγεται ότι του ζήτησε να ανασκευάσει τις πρόσφατες δηλώσεις που έχει κάνει μεταξύ άλλων για τις τράπεζες – κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Βελόπουλος. Η μη συμμετοχή του ήταν τόσο αιφνίδια, που οι οργανωτές δεν πρόλαβαν καν να βγάλουν από την καρέκλα το χαρτί με το όνομά του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου…

Πέραν του κ. Ζαγοράκη, ένα θερμό «ναι», μετά δεύτερη κρούση, εισέπραξε ο πρωθυπουργός και από τον εκ των κορυφαίων μουσικοσυνθετών Στ. Ξαρχάκο, στον οποίον σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς είχε «απευθυνθεί» προ καιρού για τον Δήμο Αθηναίων. Μόλις προ ολίγων ημερών αποδέχθηκε τη συμμετοχή του ο Γ. Αμυράς, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα φερόταν να έχει δεχθεί πρόταση από το «Ποτάμι». Προσπάθεια σύμπλευσης είχε σημειωθεί στο παρελθόν και με τον εκδότη κ. Γ. Κύρτσο, με τον οποίον ο πρωθυπουργός γνωρίζεται επί μακρόν, αλλά η σχέση τους έχει περάσει από πολλά κύματα. Στις εκλογές του 2012, οι συζητήσεις δεν κατέληξαν. Αυτή τη φορά, βοηθούντος και του κοινού «κολεγιακού κύκλου», η συμφωνία έκλεισε πριν από αρκετό καιρό. Ακόμη νωρίτερα, έκλεισαν οι συμφωνίες για την κάθοδο της πρώην βουλευτού Ελίζας Βόζεμπεργκ, αλλά και του πρώην υπουργού Μαν. Κεφαλογιάννη, ενώ περισσότερο διάστημα χρειάστηκε για να καταλήξει ο πρώην υπουργός κ. Κ. Μουσουρούλης. Από τις πρώτες που «κλείδωσαν» ήταν επίσης η υποψηφιότητα της προερχόμενης από τον ΛΑΟΣ κ. Νίκης Τζαβέλλα, ενώ αντιθέτως, στο «παρά πέντε» οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αναστ. Δημοσχάκη.

Στα ονόματα «έκπληξη» περιλαμβάνονται και αυτά του υιού του δολοφονηθέντος από τη 17η Νοέμβρη Γ. Μομφεράτου, καθώς και της κ. Φωτεινής Τομαή, πρώην συζύγου του Νικ. Κωνσταντόπουλου.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού «συγκεντρώθηκαν» υπερπολλαπλάσια των 42 θέσεων βιογραφικά ενδιαφερομένων, τα οποία αξιολογήθηκαν «ένα προς ένα» από τους κ. Κ. Μπούρα και Δημ. Σταμάτη, οι οποίοι σήκωσαν το κύριο βάρος των τελικών προτάσεων για συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο. Οι δυο τους επιμελήθηκαν και τις περισσότερες από τις υποψηφιότητες, με τον δεύτερο να χειρίζεται σχεδόν όλες αυτές που προέρχονται από τη Β. Ελλάδα. Για τους γνωρίζοντες, ο κ. Σαμαράς ήθελε αυξημένη συμμετοχή γυναικών –γι’ αυτό και επέλεξε 14 γυναίκες– αλλά και νέων. Γι’ αυτό και επιδοκιμάσθηκε η ιδέα να εκπροσωπηθεί η νέα γενιά από τον πρόεδρο της νεολαίας του ΕΛΚ, Κων. Κυρανάκη και τον δικηγόρο Γ. Κώτσηρα. Η αρχική σκέψη ήταν να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο και ο γραμματέας της Κ.Ε. Ανδρέας Παπαμιμίκος. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι η παρουσία του στο κόμμα είναι πιο αναγκαία, οπότε αναζητήθηκαν άλλες λύσεις.

Ο μοναδικός που δεν παρέστη ήταν ο κ. Ιλιάς Καράνταη, από τη μουσουλμανική μειονότητα της Ξάνθης, διότι η υποψηφιότητά του «κλείδωσε» στο παρά πέντε, με αποτέλεσμα να μην προλάβει την πτήση για Αθήνα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή