H βόμβα κατά οικίας Σμπώκου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρωμα τρομοκρατίας αναδύει η βομβιστική επίθεση στο σπίτι του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου το βράδυ της Τετάρτης. Η έρευνα εξάλλου για το συμβάν ανετέθη στην Αντιτρομοκρατική. Αξιωματικοί της υπηρεσίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ενέργεια να συνδέεται και με την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο κτίριο της Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδας, τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου.

Η έκρηξη στην είσοδο της διώροφης μονοκατοικίας επί της οδού Καραϊσκάκη 70, στην Κηφισιά, σημειώθηκε στις 9.05 το βράδυ. Ηταν μικρής ισχύος και δεν προκάλεσε παρά μικρές υλικές ζημιές στην εξωτερική καγκελόπορτα και το επάνω τμήμα της «πύλης» εισόδου της μονοκατοικίας. Της έκρηξης δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, στοιχείο που μαρτυρά ότι ο μηχανισμός που εξερράγη δεν ήταν ωρολογιακός, όπως αντίθετα εκείνος που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση εναντίον της ΤτΕ, στην οδό Αμερικής. Στο σημείο οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν εντόπισαν υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού (π.χ θραύσματα από μηχανικό ρολόι, μπαταρίες κ.ο.κ.) παρά κομμάτια χάρτινου «φορέα» μέσα στον οποίο πιθανολογείται ότι οι δράστες είχαν τοποθετήσει την εκρηκτική ύλη. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε αυτοσχέδιο μασούρι με εκρηκτική ύλη (πιθανόν δυναμίτιδας) το οποίο πυροδοτήθηκε με φιτίλι. Σημειώνεται ότι στη μονοκατοικία της οδού Καραϊσκάκη 70 δεν διαμένουν πλέον μέλη της οικογένειας Σμπώκου παρά ένα ζευγάρι επιστατών.

Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτήρισε την ενέργεια «συμβολική» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης από μέλη ομάδας που δραστηριοποιούνται στο αντάρτικο πόλης. Εξάλλου, τόσο από την ΕΛ.ΑΣ. όσο και από το περιβάλλον του έγκλειστου Γιάννη Σμπώκου δεν θεωρείται πιθανό η επίθεση να συνδέεται με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των εξοπλισμών την περίοδο που υπουργός Αμυνας ήταν ο επίσης καταδικασθείς Ακης Τσοχατζόπουλος.

Πανομοιότυπη εξάλλου βομβιστική επίθεση είχε σημειωθεί το βράδυ της 10ης Μαρτίου στην είσοδο εταιρείας ταχυμεταφορών με επωνυμία Swift Mail, στη συμβολή των οδών Αστυδάμαντος 71 και Ευφρονίου στο Παγκράτι. Οπως και στην επίθεση εναντίον της οικίας Σμπώκου, οι δράστες πυροδότησαν με φιτίλι και πέταξαν στην είσοδο του καταστήματος μασούρι με δυναμίτη. Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία – Αλώβητος Πυρήνας Εκδίκησης». Διευκρινίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2010, μετά την «πρόωρη» έκρηξη δέματος – βόμβα στο εν λόγω υποκατάστημα είχαν συλληφθεί τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» Παναγιώτης Αργυρού και Γεράσιμος Τσάκαλος.

Και για την επίθεση της Τετάρτης στην Κηφισιά, η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης, πιθανότατα από ομάδα που έχει αναμειχθεί σε «χαμηλής έντασης» επιθέσεις.

Πάντως, βομβιστικές επιθέσεις με παρόμοιους μηχανισμούς έχουν επίσης σημειωθεί:

• Τον Σεπτέμβριο 2012 στο σπίτι της ανακρίτριας κ. Ιωάννας Χατζάκη στον Χολαργό.

• Τον Νοέμβριο του 2012 στο σπίτι της δικαστικού κ. Παρασκευής Καλαϊτζή.

• Τον Νοέμβριο του 2011 στο σπίτι του ελεγκτή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Γούσιου. Για καμιά από τις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Ο Γιάννης Σμπώκος κατηγορείται για απιστία στην υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος ΕΡΜΗΣ και έχει ήδη καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκιση για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα στην υπόθεση με τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή