Paris, a Moveable Feast

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφει η Τάνια Ραμόνδου

Πάντοτε αναρωτιόμουνα γιατί άραγε το Παρίσι ασκεί τόση ελκυστική δύναμη σε όλους τους λάτρεις της μόδας. Όχι μόνο στους λάτρεις δηλαδή, αλλά πρακτικά σε όλους όσους ασχολούνται επαγγελματικά ή μη με τον κόσμο της μόδας. Ένα κόσμο περίπλοκο (απόφθεγμα προσωπικών αναζητήσεων) αλλά  συναρπαστικό και αεικίνητο.  Θυμάμαι πως από τις πρώτες κιόλας συζητήσεις μου με φίλους του χώρου συνειδητοποίησα ότι μπορεί κάποιος να χάσει την Εβδομάδα Μόδας οπουδήποτε αλλού στον κόσμο αλλά κανένας, μα κανένας, δεν διανοείται να χάσει αυτή του Παρισιού.

Στην αρχή η μόδα ήταν για μένα ένα μαγικός κόσμος δημιουργίας. Ξέρεις, αυτή η ανεξήγητη χαρά να συνδυάζεις υφάσματα, χρώματα, αξεσουάρ και να δημιουργείς διαφορετικές περσόνες, να δίνεις χαρακτήρα στην εμφάνιση και έκφραση στις σκέψεις. Όταν αποφάσισα ότι θέλω να σπουδάσω σχέδιο μόδας και να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα επαγγελματικά, οι επιλογές ήταν πολλές και οι επιθυμίες μεγάλες. Και παρόλο που λοξοκοιτούσα για μια περίοδο προς Λονδίνο ή Μιλάνο, το ήξερα μέσα μου ότι το Παρίσι θα με κέρδιζε στο τέλος. Έτσι και έγινε. Εδώ και τρία χρόνια ζω σε αυτή την πόλη σπουδάζοντας  το πάθος μου και  μπορώ να πω ότι κάθε μέρα που περνώ στο Παρίσι και κάθε βόλτα που κάνω στους δρόμους του μου φέρνει στο μυαλό αυτό που δικαίως είχε πει ο Hemingway ; Paris is a Moveable Feast . Kαι πραγματικά, από τις πρώτες κιόλας μέρες μου εδώ, συνειδητοποίησα ότι αυτή η πόλη είναι μια κινητή γιορτή. Ανθρώπων, χρωμάτων, ιδεών, εμπειριών. Και ειδικότερα για τη μόδα, ένα χώρο που η εναλλαγή πηγών έμπνευσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση, το Παρίσι είναι αυτό που λέμε πιο απλά the place to be.

Με ρωτάνε συχνά πως είναι να ζεις τις εξελίξεις της μόδας στην πόλη που θεωρείται  ο πυρήνας της. Και απαντώ: Καταρχάς, πιστεύω πως σήμερα, έτος 2014 plus, δεν υπάρχει ένας μόνο πυρήνας της μόδας. Γιατί η μόδα και το style όπως θα λέγαμε και εμείς εδώ στα μέρη μας είναι κάτι σαν παγκόσμιο domino. Η μόδα σίγουρα δεν γεννιέται σε ένα μέρος και απολύτως σίγουρα δεν εξελίσσεται μόνο σε αυτό. Παρόλ’αυτά το Παρίσι όντως είναι και θα είναι μοναδικό στο να συγκεντρώνει όλες τις διαφορετικές εκφράσεις και πτυχές της μόδας. Καρδιά της Υψηλής Ραπτικής και του savoir faire à la francaise αλλά παράλληλα κέντρο και όλων των avant garde και της πρωτοπορίας. Γι αυτό και δεν θα παραξενευτείς όταν δεις να συνυπάρχουν στο ίδιο event η κομψή μεν αλλά κλασσική  δε κυρία του 16ου , το it girl της απόλυτης extravaganza, το κορίτσι της διπλανής πόρτας με το minimal style ακόμα και οι anti fashion (αλλά σουπερ μοδάτοι κατά τ’άλλα) εναλλακτικοί. Και αυτή η πολυμορφία και ο πλουραλισμός αντανακλάται στη Παριζιάνικη μόδα. Δεν είναι τυχαίο που τα τρία τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Γαλλικοί οίκοι προσπαθούν να εξελίξουν την εικόνα και τη δυναμική τους. Δεν είναι τυχαίο που όλοι τους έχουν αλλάξει καλλιτεχνικούς διευθυντές, φέρνοντας νέα στοιχεία και δίνοντας νέα πνοή ( και όσο και να το κάνουμε περισσότερο buzz).

Βρίσκω τις εξελίξεις  μόδας στο Παρίσι συναρπαστικές. Την επικαιρότητα που συνεχώς ανανεώνεται αναζωογονητική. Τις πηγές έμπνευσης αμέτρητες. Όλα αυτά τροφοδοτούν τη δουλειά μου μέχρι τώρα και όλα αυτά θα τροφοδοτούν από εδώ και πέρα και αυτά που θα γράφω. Θετικά σχόλια και νέα, κριτική και ενδοιασμοί (το κράξιμο είναι το φόρτε μου, φυσικά όταν είναι δικαιολογημένο) καλλιτεχνικές εκθέσεις, νέοι σχεδιαστές, φρέσκες τάσεις. Και για να δούμε. Will you stay in Paris tune ?

*Το σχέδιο στη φωτογραφία είναι προσωπική δημιουργία της Τάνιας και το παραχώρησε στη ΓΥΝΑΙΚΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή