Σε επιφυλακή για τον κοροναϊό

Σε επιφυλακή για τον κοροναϊό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτήριζαν έως αργά χθες το βράδυ οι γιατροί την κατάσταση της υγείας του 69χρονου Eλληνα κατοίκου Σαουδικής Αραβίας που έχει προσβληθεί από τον επικίνδυνο ΜERS-κοροναϊό και παρέμενε διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας είναι σε εγρήγορση για τυχόν μετάδοση του ΜΕRS-κοροναϊού σε άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο 69χρονος – ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί προς το παρόν να αποκλειστεί. Ο 69χρονος έφτασε στην Ελλάδα αεροπορικώς από την Τζέντα Σαουδικής Αραβίας τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ την ίδια ημέρα μετέβη στο νοσοκομείο «Μετροπόλιταν» καθώς εμφάνιζε έντονο πυρετό και δύσπνοια. Το προσωπικό του νοσοκομείου υποψιάσθηκε από την αρχή ότι πρόκειται για κρούσμα του ΜΕRS-κοροναϊού, απομόνωσε τον ασθενή και έστειλε δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση. Οταν ο έλεγχος έδειξε ότι ο ασθενής ήταν θετικός στον MERS-κοροναϊό, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη μεταφορά του στο «Σωτηρία» σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης. Η κατάσταση της υγείας του σταδιακά επιδεινώθηκε και εισήλθε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μέχρι και χθες είχαν «ιχνηλατηθεί» 73 άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο -από τη στιγμή που μπήκε στο αεροπλάνο έως και την απομόνωσή του στο νοσοκομείο- και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες. Σε λίγες περιπτώσεις, όπως αυτή της συζύγου του και του ταξιτζή που τον παρέλαβε από το αεροδρόμιο, έχουν γίνει εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες είναι αρνητικές. Ουδείς έχει εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου (πυρετός, βήχας, δύσπνοια κ.ά.), ενώ ο «συναγερμός» και για τους 73 θα λήξει 14 ημέρες μετά την επαφή τους με τον 69χρονο.

Εν τω μεταξύ, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχουν στείλει οδηγίες στα νοσοκομεία για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων. Επίσης θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό για τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, στις πύλες εισόδου της χώρας. Χθες σε τηλεδιάσκεψη των ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΕΠΥ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώθηκε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας.

Ο 69χρονος είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη. Από το 2012 που αναγνωρίστηκε ο ιός ως παθογόνος έως τις 17/4/2014 είχαν δηλωθεί στον ΠΟΥ 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα συμπεριλαμβανομένων και 93 θανάτων. Τα μέτρα προφύλαξης είναι τα ίδια που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή