Όλο το παρασκήνιο των πιέσεων στην κυβέρνηση Μόντι, στην «Μακριά νύχτα του Ευρώ»

Όλο το παρασκήνιο των πιέσεων στην κυβέρνηση Μόντι, στην «Μακριά νύχτα του Ευρώ»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μόντι, οι πιέσεις για την υπαγωγή της Ιταλίας στον μηχανισμό στήριξης της Τρόικας και το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο αποτελούν τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο «La Lunga notte dell' Euro» (Η Μακριά νύχτα του Ευρώ) των ιταλών δημοσιογράφων Αλεσάντρο Μπαρμπέρα και Στέφανο Φέλτρι.

Προδημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου έκανε η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα, ενώ το θέμα προβάλλεται από το σύνολο του ιταλικού Τύπου. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι «ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 (. . .) πολλοί ρωτούν τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι (ενώ κάποιοι τον προτρέπουν να το κάνει) αν σκοπεύει να ζητήσει ένα πακέτο διεθνούς οικονομικής βοήθειας».

Ο Μόντι δηλώνει στους δυο δημοσιογράφους ότι «ιδίως την πρώτη περίοδο η πίεση ήταν, σαφώς, μεγάλη. Σε μια από τις πρώτες συναντήσεις μας, αναφέρθηκε στο θέμα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με ρώτησε αν θεωρούσα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μειωθεί η πίεση στο σύνολο της Ευρωζώνης».

Στο σχόλιό τους οι ιταλοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς αναφέρουν: «η καγκελαρία, τράπεζες και μεγαλοεπενδυτές μετατρέπονται σε ομάδα πίεσης υπέρ της βοήθειας αυτής. Είναι πεπεισμένοι πως στην περίπτωση που η Ιταλία τεθεί υπό κηδεμονία, θα μειωθεί η αβεβαιότητα των αγορών, θα κερδηθεί χρόνος υπέρ όσων είναι εκτεθειμένοι, οικονομικά, υπέρ των χωρών σε επισφαλή κατάσταση, καθώς και ότι θα προκύψουν σημαντικές ευκαιρίες χάρη στις ιδιωτικοποιήσεις και στα έκτακτα δάνεια».

Όμως «ο Μόντι αντιστέκεται στις πιέσεις, γνωρίζοντας, όμως, ότι αυτό σημάνει ότι η Ιταλία θα πρέπει να προχωρήσει στην αναγκαία οικονομική εξυγίανση μέσα σε μόλις έναν χρόνο και κάτι», συμπληρώνουν οι Μπαρμπέρα και Φέλτρι.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, «και ο χρηματιστής Τζορτζ Σόρος συμβούλευσε τον Μόντι να δεχθεί τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», σε συνάντησή τους στο θέατρο Λα Σκάλα, τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε και ο Τίμοθι Γκάιτνερ, ο τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Ο Μόντι, όμως, παρέμεινε αντίθετος στην πρόταση η Ιταλία να ζητήσει βοήθεια. Λανθασμένη ή ορθή επιλογή;» διερωτώνται οι δύο Ιταλοί δημοσιογράφοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή