Με… κουμπαρά 200 εκατ. ξεκινά εντός Ιουνίου το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Με… κουμπαρά 200 εκατ. ξεκινά εντός Ιουνίου το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ τα οποία συνεισφέρουν η ελληνική πλευρά και η γερμανική KfW ξεκινά εντός του Ιουνίου το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που θα δραστηριοποιηθεί σε πρώτη φάση στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων, αλλά και στη χορήγηση νέων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παρουσιάζοντας χθες τη δραστηριότητα του Ταμείου με αφορμή και την υπογραφή της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα συμμετοχής της KfW, στον βαθμό που όπως είπε θα λειτουργήσει ως «καταλύτης για προσέλκυση κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές».

Οπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τα κεφάλαια του Ταμείου θα ενισχυθούν περαιτέρω, καθώς υπάρχει ισχυρή βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να συμμετέχει μέσω του Γαλλικού Ταμείου Παρακαταθηκών CDC (Caisse des Depots) ή της Τράπεζας Δημοσίων Επενδύσεων (Banque Publique d’Investissment) και η συμμετοχή της KfW θα λειτουργήσει ως «διαβατήριο» για την προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων.

Καταρχήν ενδιαφέρον έχει εκφραστεί επίσης από την κυβέρνηση του Αμπου Ντάμπι, καθώς και την China Development Bank, έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη συμφωνία με το Ιδρυμα Ωνάση για τη συμμετοχή του με κεφάλαια έως 30 εκατ. ευρώ. Στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται επίσης η υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα συνεισφέρει κεφάλαια από 50 έως 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά η ελληνική πλευρά θα συνεισφέρει σε βάθος χρόνου 350 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Το ελληνικό Δημόσιο υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης «δεν επιδιώκει να έχει πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, ούτε την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο», στον βαθμό που στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η γερμανική KfW θα αναλάβει και το μάνατζμεντ, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει στη διαχείριση παρόμοιων εργαλείων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξηγώντας τη δραστηριότητα της KfW, ο αντιπρόεδρός της Κρίστιαν Φούνκε, σημείωσε ότι η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω χορήγησης νέων δανείων για κεφάλαια κίνησης ή αναχρηματοδότησης υφιστάμενων δανείων. Τα δάνεια θα χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών και οι κατηγορίες των δανείων θα καθοριστούν στο προσεχές διάστημα με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Μεταξύ των προϊόντων που θα σχεδιαστούν είναι και δάνεια, για τα οποία η επιχείρηση θα πληρώνει κατά τη διάρκεια της σύμβασης μόνο τόκους.

Η συμμετοχή της KfW δεν συνδέεται με κινητές αξίες, που αποτελούν το δεύτερο σκέλος δραστηριότητας του Ταμείου, καθώς σε αυτό τον τομέα θα δραστηριοποιηθεί κυρίως η ΕΤΕπ. Να σημειωθεί ότι το Επενδυτικό Ταμείο, αποτελεί την «ομπρέλα» τριών ουσιαστικά υποταμείων. Το πρώτο θα χορηγεί δάνεια προς ΜμΕ, το δεύτερο θα συμμετέχει κεφαλαιακά σε βιώσιμες ΜμΕ με τη μορφή venture capital και το τρίτο θα χρηματοδοτεί περιφερειακά έργα υποδομής.

Ο αντιπρόεδρος της KfW επέμεινε στο κριτήριο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, που θα χρηματοδοτηθούν, επιβεβαιώνοντας την αυστηρή προσήλωση του Ταμείου σε χρηματοδοτήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η KfW

Η KfW δημιουργήθηκε το 1948 στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ, που εκπονήθηκε μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ελέγχεται από τη γερμανική κυβέρνηση κατά 80% και τα τοπικά κρατίδια της Γερμανίας, που ελέγχουν το υπόλοιπο 20%. Το γκρουπ της KfW αντλεί ρευστότητα από τις αγορές, εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια, των οποίων την αποπληρωμή εγγυάται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, γεγονός που επιτρέπει να αντλεί ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους, χορηγώντας με τη σειρά του δάνεια προς τις επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, οι χρηματοδοτήσεις άγγιξαν τα 72,5 δισ. ευρώ έναντι 73,4 δισ. ευρώ το 2012 και διοχετεύθηκαν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και επενδυτικά σχέδια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας. Τα αντίστοιχα μεγέθη από τις διεθνείς δραστηριότητες ανήλθαν στα 20,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 2012, ενώ σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων του αποτέλεσαν οι χρηματοδοτήσεις προς εξαγωγικούς τομείς, μέσω της KfW Development Bank και της θυγατρικής DEG. Τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν το 2013 σε 1,3 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ το 2012 και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 17,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή