Ανοιξη στην Ευρώπη

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα κηπουροί απασχολούνται στο πάρκο Keukenhof της πόλης Lisse στη δυτική Ολλανδία, γνωστό και ως «ο κήπος της Ευρώπης». Πρόκειται για έναν τεράστιο ολάνθιστο -τώρα την άνοιξη- λουλουδόκηπο με εκατομμύρια άνθη και ασφαλώς τουλίπες, το σήμα κατατεθέν της χώρας. Φετινό αξιοθέατο στο Keukenhof, το τεράστιο μωσαϊκό λουλουδιών που απεικονίζει τα κανάλια του Αμστερνταμ, με μια τουλίπα στο μέγεθος ενός σπιτιού σε κανάλι!

Το τελευταίο δημιουργήθηκε από 60.000 τουλίπες και υάκινθους σταφυλιών και αναφέρεται στην περίφημη «τουλιπομανία» της Χρυσής Εποχής της Ολλανδίας τον 17ο αιώνα – που οδήγησε στη γνωστή «κρίση της τουλίπας» και στο πρώτο οικονομικό κραχ στις Κάτω Χώρες το 1637.

Για την ιστορία, η τουλίπα εισήχθη στην Ολλανδία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα, οπότε και άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά. Γρήγορα εξελίχθηκε σε είδος πολυτελείας και η τιμή της ανέβηκε σε τέτοιο βαθμό, που έφτασε ένας βολβός -μετά την είσοδο κερδοσκόπων στην αγορά- να κοστολογείται όσο ο μισθός ενός εργάτη με πολυετή εμπειρία.

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Κάποια στιγμή, λόγω ενός -φαινομενικά τουλάχιστον- τυχαίου γεγονότος και ενώ άνθρωποι πουλούσαν τις περιουσίες τους για να αγοράσουν ένα βολβό με σκοπό να τον μεταπωλήσουν, η «φούσκα» έσκασε (η τιμή έπεσε), με ελάχιστους κερδισμένους και πάμπολλους χαμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή