Ωκεανοί: Οι μεγάλοι σκουπιδότοποι του κόσμου

Ωκεανοί: Οι μεγάλοι σκουπιδότοποι του κόσμου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σκουπίδια στις θάλασσες δυσκολεύουν τις έρευνες για το χαμένο μπόινγκ.

Προτού εξαφανιστεί το αεροπλάνο της Malaysia Airlines, η μόλυνση των θαλασσών δεν ήταν πρώτο θέμα στην επικαιρότητα. Οταν όμως άρχισαν να εντοπίζονται εκατοντάδες αντικείμενα στις ακτές της Αυστραλίας που θα μπορούσαν να είναι συντρίμμια του χαμένου αεροπλάνου ενώ ήταν απλώς… σκουπίδια (πεταμένος αλιευτικός εξοπλισμός, εξαρτήματα εμπορευματοκιβωτίων, πλαστικές σακούλες κ.λπ.), το θλιβερό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι στις θάλασσες του κόσμου «ταξιδεύουν» πολύ περισσότερα απορρίμματα απ’ ό,τι νομίζουμε – τα περισσότερα πλαστικά. Οι δε θαλάσσιοι οργανισμοί τα καταπίνουν, με πραγματικά καταστροφικές συνέπειες για όλους.

«Είναι η πρώτη φορά που ολόκληρος ο κόσμος, παρακολουθώντας τις έρευνες, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι οι ωκεανοί έχουν μετατραπεί σε τεράστιους σκουπιδότοπους», λέει στο Νational Geographic η Kathleen Dohan, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνας Γης και Διαστήματος στο Σιάτλ, το οποίο χαρτογραφεί τα επιφανειακά ρεύματα των ωκεανών. Η ίδια έφτιαξε ένα βίντεο που δείχνει την κίνηση των αντικειμένων που πέφτουν στη θάλασσα και συγκεκριμένα πού θα καταλήξουν αυτά σε δέκα χρόνια, καθώς είναι συγκεκριμένες οι «σκουπιδολεκάνες» κάθε ωκεανού, όπου συγκεντρώνονται τα απορρίμματα. Ο Ειρηνικός και ο Ατλαντικός ωκεανός έχουν από δύο τέτοιες περιοχές ο καθένας, βόρεια και νότια, ενώ η «σκουπιδολεκάνη» του Ινδικού εντοπίζεται μεταξύ Αυστραλίας και Αφρικής.

Η πιο μεγάλη θαλάσσια χωματερή, πάντως, βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, η οποία έχει ούτε λίγο ούτε πολύ το μέγεθος του Τέξας. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι στον υπερωκεάνιο αγώνα γιοτ (Transpacific Yacht Race) του περασμένου καλοκαιριού από το Λος Αντζελες στη Χονολολού της Χαβάη, τα σκάφη ήρθαν αντιμέτωπα (και ορισμένα υπέστησαν ζημιές) με κούτσουρα, τηλεφωνικούς θαλάμους και άλλα συντρίμμια από ξύλο, προερχόμενα από τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011. Υπολογίζεται ότι από εκατό χιλιάδες έως ένα εκατομμύριο ξύλινα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων και δοκών από σπίτια, επιπλέουν ακόμα στην περιοχή.

Η μεγαλύτερη και σοβαρότερη ζημιά ωστόσο γίνεται από τα πλαστικά, που αποτελούν το 90% των απορριμμάτων που εντοπίζονται στις πέντε θαλάσσιες χωματερές, παρότι χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο μόλις μισό αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή