Με αντίστροφη φορά οι μετροπόντικες στη Θεσσαλονίκη

Με αντίστροφη φορά οι μετροπόντικες στη Θεσσαλονίκη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος της γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκης πρόκειται να μεταφερθούν οι δύο μετροπόντικες, προκειμένου να σκάψουν αντίστροφα το υπόλοιπο της σήραγγας. Η Αττικό Μετρό τελικά δέχθηκε την πρόταση του εργολάβου, παρότι το όφελος στο χρονοδιάγραμμα του έργου δεν είναι τόσο μεγάλο.

Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, οι δύο μετροπόντικες ξεκίνησαν το «ταξίδι» τους από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (στο δυτικό άκρο της γραμμής) με τελικό προορισμό τη Νέα Ελβετία (στο ανατολικό άκρο). Στη διαδρομή, οι μετροπόντικες πρέπει να συναντούν τους διαφραγματικούς τοίχους των μελλοντικών σταθμών, τους οποίους και διαπερνούν (οι σταθμοί κατασκευάζονται στη συνέχεια). Οταν για κάποιο λόγο η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων καθυστερήσει και η τελική σήραγγα κατασκευαστεί, τότε για την κατασκευή του σταθμού πρέπει να κατεδαφιστεί η σήραγγα, με σημαντικό επιπρόσθετο κόστος (αυτό συνέβη στην Αθήνα με την περίπτωση του σταθμού Αγίας Παρασκευής και στη Θεσσαλονίκη, στην περίπτωση του σταθμού Παπάφη).

Ομως οι δύο μετροπόντικες βρίσκονται εδώ και μια διετία ακινητοποιημένοι λίγο πριν από τον σταθμό Ανάληψη, έχοντας διανοίξει το 73% των σηράγγων (οι «κεφαλές» τους έχουν μεταφερθεί σε αποθηκευτικό χώρο στο Καλοχώρι). Αιτία ήταν η καθυστέρηση στην τέλεση των απαλλοτριώσεων για τους σταθμούς Ανάληψης, Πατρικίου και Βούλγαρη, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει αντίστοιχα η κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων στους τρεις σταθμούς. Ο εργολάβος πρότεινε από ετών να ανασκαφεί το υπόλοιπο 27% της σήραγγας με αντίστροφη φορά, δηλαδή από το τέρμα προς την αρχή, ζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 16 εκατ. ευρώ επιπλέον. Και ενώ αυτή η επιλογή, παρά το υψηλό της κόστος, θα οδηγούσε προ διετίας σ’ ένα εύλογο κέρδος στο χρονοδιάγραμμα του έργου, σήμερα έρχεται σ’ ένα αρκετά διαφορετικό σκηνικό: οι διαφραγματικοί τοίχοι στους σταθμούς Ανάληψης και Πατρικίου έχουν κατασκευαστεί, ενώ ο σταθμός Βούλγαρη (όπου δεν έχουν καν απαλλοτριωθεί οι απαιτούμενες εκτάσεις) πρόκειται να καταργηθεί. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η Αττικό Μετρό, οι όποιες καθυστερήσεις στην κατασκευή των σταθμών Ανάληψης και Πατρικίου «οφείλονται στην αδράνεια του αναδόχου».

Για ποιο λόγο, λοιπόν, να μεταφερθούν οι μετροπόντικες, εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστικό χρονικό όφελος; Η επιλογή ίσως να κρύβει την πρόθεση περαιτέρω οικονομικής στήριξης του αναδόχου για να τονωθεί το έργο, καθώς ο μετροπόντικας «πληρώνεται» περίπου 10.000 ευρώ για κάθε μέτρο σήραγγας που διανοίγει. Πάντως το κόστος της αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και μετεγκατάστασης των σηράγγων στη Νέα Ελβετία μένει ανοιχτό: θα υπολογιστεί αργότερα και θα επιβαρύνει τα «απρόβλεπτα» της σύμβασης (η Αττικό Μετρό υποστηρίζει ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ).

Η απόφαση της εταιρείας

Σύμφωνα με την απόφαση της Αττικό Μετρό, το όφελος είναι ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί έκταση στην περιοχή της διασταύρωσης Συντριβανίου, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι εγκαταστάσεις υποστήριξης των μετροποντίκων (λ.χ. για την έξοδο των χωμάτων στην επιφάνεια) που παραμένουν σήμερα στην αρχή της γραμμής. Το γεγονός ότι η Αττικό Μετρό επικαλείται την όχληση που θα προκαλέσει στην πόλη η έξοδος των χωμάτων στο Συντριβάνι και την καθυστέρηση που θα προκαλέσει η τέλεση των αρχαιολογικών ανασκαφών που θα προηγηθούν της μεταφοράς των εγκαταστάσεων δείχνει για ακόμα μια φορά τα βασικά, δομικά προβλήματα που έχει ο σχεδιασμός του έργου.

Υπό τις νέες συνθήκες, η διάρκεια κατασκευής του υπολοίπου της σήραγγας ορίζεται σε 527 ημέρες και η οριστική απομάκρυνση των μετροποντίκων τον Φεβρουάριο του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή