Πενταετής η θητεία των τοπικών αρχόντων, βάσει εγκυκλίου ΥΠΕΣ

Πενταετής η θητεία των τοπικών αρχόντων, βάσει εγκυκλίου ΥΠΕΣ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοπικούς άρχοντες για μία πενταετία θα ψηφίσουμε στις 18 Μαΐου, όπως ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Οι επαναληπτικές εκλογές, όπου χρειαστεί, θα διενεργηθούν την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου. Η εγκατάσταση των αρχών που θα εκλεγούν θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ενώ η θητεία τους θα λήξει την 31η Αυγούστου 2019.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται θέματα που αφορούν στην εκλογική αναμέτρηση, όπως η εκλογιμότητα, ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου, η σταυροδοσία, καθώς και ο αριθμός και η κατανομή των δημοτικών συμβούλων ανά δήμο. Τα υφιστάμενα δημοτικά συμβούλια από τις 17 Απριλίου και έως την ημέρα ανάδειξης των νέων συμβουλίων μπορούν να αποφασίζουν μόνο για επείγοντα θέματα.

Οσον αφορά στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που είναι υποψήφιοι, μπορεί να αυξηθεί έως και 100% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, «κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει, εκτός του υποψηφίου δημάρχου, υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους κατ’ ελάχιστο αριθμό ίσο με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Παρέχεται δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού των υποψηφίων κάθε εκλογικής περιφέρειας μέχρι εκατό τοις εκατό (100%) του αντίστοιχου αριθμού των εδρών».

Επίσης με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι οι ομογενείς, οι νόμιμα διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών και οι πολίτες χωρών ΕΖΕΣ (Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των άρθρων 14 του Ν. 3838/ 2010.6 δ.

Ποσοστό των δύο φύλων

Ορίζεται επίσης ότι κάθε συνδυασμός οφείλει να συμπεριλάβει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από κάθε φύλο (άνδρες – γυναίκες) σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος, με Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών, το ΦΕΚ του οποίου δημοσιεύθηκε χθες, ορίζεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των 21 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στη χώρα μας θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου στην Ελλάδα. Στα υπόλοιπα κράτη – μέλη όπου διαμένουν Ελληνες μπορούν να ψηφίσουν το Σάββατο 24 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή