Προετοιμασίες Βόρειας Κορέας για πυρηνική δοκιμή

Προετοιμασίες Βόρειας Κορέας για πυρηνική δοκιμή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Σε προετοιμασίες για την πραγματοποίηση τέταρτης πυρηνικής δοκιμής προβαίνει τις τελευταίες ημέρες η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη Σεούλ.

«Οι δυνάμεις μας διαπίστωσαν έντονη δραστηριότητα γύρω από τις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών του Πουνγκέ Ρι. Η Βόρεια Κορέα έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει ανά πάσα στιγμή πυρηνική δοκιμή, μόλις δοθεί τέτοια διαταγή από την Πιονγιάνγκ», είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Σεούλ, Κιμ Μιν Σεόκ. Παρότι ο κ. Κιμ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες στο Πουνγκέ Ρι, υπογράμμισε το ενδεχόμενο οι κινήσεις αυτές να αποτελούν κίνηση αντιπερισπασμού από την Πιονγιάνγκ ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα στην Ασία αυτή την εβδομάδα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το απομονωμένο σταλινικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ θα αδράξει την ευκαιρία να συμπεριφερθεί προκλητικά, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές στις εγκαταστάσεις του Πουνγκέ Ρι στα βορειοανατολικά της χώρας, το 2006, το 2009 και το 2013.

Τη Δευτέρα, η Πιονγιάνγκ καταδίκασε την επίσκεψη Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη», ικανή να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή και «προπομπό των σκοτεινών νεφών μιας νέας εξοπλιστικής κούρσας».

Ο καθηγητής Γιανγκ Μου Τζιν, του Πανεπιστημίου της Σεούλ, λέει ότι μια πυρηνική δοκιμή από μέρους της Β. Κορέας, σε αυτή τη συγκυρία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απομάκρυνση της Κίνας, του κυριότερου αμυντικού και οικονομικού συμμάχου της Πιονγιάνγκ. «Μια δοκιμή θα αποτελούσε ηχηρό χαστούκι στο πρόσωπο του Πεκίνου, κάτι που η Πιονγιάνγκ ουδέποτε θα αποτολμούσε», λέει ο δρ Γιανγκ.

Η Βόρεια Κορέα είχε προειδοποιήσει στα τέλη Μαρτίου ότι δεν αποκλείει την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής «νέας μορφής». Ειδικοί εκτιμούν ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναπτύξει βόμβα ουρανίου, την οποία δεν έχει ακόμη δοκιμάσει.

Πέρυσι, η Βόρεια Κορέα επανεκκίνησε τον αντιδραστήρα πλουτωνίου στις εγκαταστάσεις της Γιονμπιόν. Ο αντιδραστήρας αυτός παρέμενε εκτός λειτουργίας μετά το 2007, στο πλαίσιο προγράμματος οικονομικής βοήθειας με αντάλλαγμα τον αφοπλισμό της Πιονγιάνγκ.

Οι εγκαταστάσεις της Γιονμπιόν είναι ικανές να παράγουν έξι κιλά πλουτώνιο τον χρόνο, ποσότητα ικανή για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Ειδικοί εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ διαθέτει αυτή τη στιγμή αρκετό πλουτώνιο για την κατασκευή έξι βομβών, μετά τη χρήση ικανών ποσοτήτων για την πραγματοποίηση των τριών πυρηνικών δοκιμών της. Μία βόμβα ουρανίου έχει την ίδια καταστροφική ισχύ με μία συσκευή πλουτωνίου. Ο εμπλουτισμός ουρανίου συμφέρει, όμως, την Πιονγιάνγκ, λόγω των σημαντικών αποθεμάτων ουρανίου που διαθέτει η χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο εμπλουτισμός ουρανίου έχει πολύ μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από εκείνον του πλουτωνίου. Η σχετικά μικρή θερμότητα που απαιτεί ο εμπλουτισμός ουρανίου επιτρέπει στην Πιονγιάνγκ να διατηρεί κρυφό το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή