Και με τη… βούλα η KfW στο Επενδυτικό Ταμείο

Και με τη… βούλα η KfW στο Επενδυτικό Ταμείο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά δύο χρόνια προσπαθειών, υπογράφεται σήμερα η τελική συμφωνία για τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γερμανικής KFW Dr Lutz-Christian Funke, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η συμμετοχή της γερμανικής KfW έχει προσδιοριστεί στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη στο Ταμείο έχουν μεταφερθεί 100 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, με προοπτική το ποσό αυτό να αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επόμενο βήμα, εκτός από τη διεύρυνση των πηγών άντλησης κεφαλαίων, είναι η επιλογή του μάνατζμεντ, που θα «τρέξει» το επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου και θα ενεργοποιήσει ουσιαστικά τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν για την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις, μέσα από την αναχρηματοδότηση δανείων.

Επειτα από 48 ώρες σκληρής εργασίας διορθώθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα taxis. Τα στοιχεία των επιτηδευματιών που είχαν χαθεί προσωρινά (τη Μεγάλη Πέμπτη) έχουν συμπληρωθεί στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης του εντύπου Ε1. Οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες ώστε το σύστημα να τεθεί πλήρως σε λειτουργία. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από τη Μεγάλη Παρασκευή βρίσκονται στις θέσεις τους για να ρυθμίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου όσοι επιθυμούν να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Αυτές τις μέρες βρίσκονται σε επιφυλακή στην περίπτωση που παρουσιασθεί κάποιο πρόβλημα στην εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα.

Οι στόχοι της Eurobank

Εκτός της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τα σχέδια της διοίκησης της Eurobank προβλέπουν σειρά ακόμα δράσεων με σκοπό τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας αλλά και τη μείωση του μεγέθους του ομίλου. Συγκεκριμένα, η διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην περαιτέρω περιστολή των λειτουργικών δαπανών, καθώς επίσης και στην ουσιαστική μείωση του κόστους καταθέσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει σε πωλήσεις θυγατρικών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει τουλάχιστον το 80% της ασφαλιστικής Eurolife Ζωής και μέχρι το 2018 να ολοκληρώσει την πώληση του 33% της Eurobank Properties που διατηρεί στον έλεγχό της.

Με έξοδα του ΕΟΤ οι Ρώσοι στο fashion gala show

O Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αποφάσισε να καλύψει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων (μετ’ επιστροφής) για την έλευση στην Αθήνα δέκα Ρώσων από τον δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο. Ο λόγος που φέρνει τους Ρώσους στην Αθήνα ο ΕΟΤ είναι για να παραστούν… στην εκδήλωση fashion gala show. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από τον Οργανισμό για τα αεροπορικά εισιτήρια φθάνει σε 4.765 ευρώ και τη σχετική απόφαση υπογράφει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς.

Η πτώση των επιτοκίων και τα σχέδια νέας εξόδου

Σιγά σιγά οι παράπλευρες θετικές επιπτώσεις από την επάνοδο της χώρας στις αγορές θα γίνονται ολοένα και πιο έντονες.

Τις τελευταίες ημέρες η απόδοση των νέων 5ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τίτλων υποχωρεί, αντανακλώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία στη δευτερογενή αγορά θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού και των ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται σε διαδικασία άντλησης κεφαλαίων. Παράλληλα, η καθοδική πορεία της απόδοσης των 5ετών ομολόγων -εφόσον διατηρηθεί- δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για νέα έκδοση ομολόγων από το ίδιο το Δημόσιο.

Η αλήθεια είναι ότι λίγο καιρό πριν πολλοί φοβούνταν την ιδέα της εξόδου στις αγορές. Τώρα, όμως, όλοι κάνουν σχέδια για τις επόμενες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή