Ο σταυρός προτιμήσεως στις εκλογές

Ο σταυρός προτιμήσεως στις εκλογές

Κύριε διευθυντά

Οι εκλογές είναι, ως γνωστόν, οι εθνικές, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και της Ευρωβουλής. O,τι το Σύνταγμα ορίζει για τις εθνικές εκλογές μπορεί και πρέπει να ισχύει και γα τις λοιπές εκλογές. Το Σύνταγμα συντάσσεται με μικρού χρόνου περίσκεψη. Διότι είναι ο θεμελιώδης νόμος του κράτους, ο οποίος συμβουλεύει και κατευθύνει την περαιτέρω νομοθέτηση.

Κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος: «Oλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Πηγή λοιπόν της εξουσίας είναι ο λαός, ο οποίος εκφράζεται, κατά τις εκλογές, με την ψήφο του, και προστατεύεται η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θελήσεως, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας (άρθρο 52 του Συντάγματος). Ο λαός εκφράζεται με την ψήφο του, η οποία αναδεικνύει την πλειοψηφία, η οποία κυβερνά, και τη μειοψηφία, η οποία ελέγχει τις πράξεις της κυβερνήσεως.

Το Σύνταγμα λοιπόν αναδεικνύει και προστατεύει την ψήφο του λαού, η οποία είναι ο ρυθμιστής της εξουσίας.

Το Σύνταγμα, στο άρθρο 54 παρ. 3, προβλέπει, κατ’ εξαίρεση, ότι μέρος της Βουλής, όχι μεγαλύτερο από το ένα εικοστό του όλου αριθμού των βουλευτών, με τα σημερινά εκλογικά δεδομένα μέχρι δεκαπέντε βουλευτές, μπορεί να εκλέγεται ενιαίως σε ολόκληρη την επικράτεια, σε συνάρτηση με τη συνολική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος. Η εξαίρεση αυτή είναι δυνητική για τον εκλογικό νόμο.

Οι εξουσίες, λοιπόν, ασκούνται, κατά τη θεμελιώδη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 3, θεμελιώδη κατά τη ρητή διάταξη του άρθρου 110 παρ. 1, «όπως ορίζει το Σύνταγμα», όχι όπως θέλει ο καθένας.

Η παρούσα κυβέρνηση, παρά τις εγγενείς δυσχέρειές της, εξήγγειλε ότι θα εφαρμόσει το Σύνταγμα κατά την ανάδειξη των μελών της Ευρωβουλής. Θα επιβάλει, ως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα, τον σταυρό της λαϊκής προτιμήσεως για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών. Συγχαρητήρια αποδίδονται από το ίδιο το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα, επαναλαμβάνομε, παρέχει τη δυνατότητα της παρακάμψεως της λαϊκής βουλήσεως, η οποία εκφράζεται μόνο με τη λαϊκή ψήφο, υπό τους περιορισμούς του άρθρου 54 παρ. 3, μόνο στις εθνικές εκλογές.

Προβάλλονται διάφοροι αντισυνταγματικοί λόγοι, ότι «ο σταυρός προτιμήσεως στις βουλευτικές εκλογές έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι τρέφει την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων». Δηλαδή να καταργηθεί ο σταυρός προτιμήσεως, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, ο οποίος αναδεικνύει την πλειοψηφία και τη μειοψηφία κατά τις εκλογές και προστατεύεται από το Σύνταγμα; Προβάλλεται το υποκρυπτόμενο ατομικό συμφέρον, υπεράνω της θελήσεως του συνταγματικού νομοθέτου. Αλλά, «ανύπαντρος προξενητής για λόγου του γυρεύει».

Κωνσταντινος Χρ. Τρακας – Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ.

Το Χριστός Ανέστη

Κύριε διευθυντά

Το Χριστός Ανέστη που ακούσαμε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου είναι η ουσία του κηρύγματος του Χριστού, η απόδειξη των πιστών εναντίον των απίστων για την ύπαρξη του Θεού και την καταπάτηση του θανάτου. Με αποδείξεις ιστορικές πως πραγματικά το θαύμα της Ανάστασης ήταν αληθινό, αυτή καθ’ εαυτήν η πράξη αποτελεί το θεμέλιο της θεωρίας της χριστιανικής πίστης ως ανώτερης και καλύτερης από όλες τις άλλες θρησκείες.

Χριστός Ανέστη, φώναξαν οι Aγγελοι και οι μυροφόρες γυναίκες, οι Απόστολοι και ο άπιστος Θωμάς.

Χριστός Ανέστη, φώναξαν όλοι οι άνθρωποι και οι άπιστοι έκλιναν το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο του θαύματος.

Ο Χριστός ενίκησε τον θάνατο και ανέστη εκ νεκρών, αποδεικνύοντας στους ανθρώπους πως για χάρη τους μαρτύρησε και θανατώθηκε, αλλά και για χάρη τους αναστήθηκε θέλοντας να τους επιδείξει τη μετά θάνατον ζωή της ψυχής και τη Δευτέρα Παρουσία.

Το Χριστός Ανέστη, σαν αστραπή και βροντή από Ανατολή έως Δύση και από Βορρά έως Νότο, το Μεγάλο Σάββατο ακούστηκε από μυριάδες στόματα από καρδιάς να το ψέλλουν και να το ομολογούν.

Χριστός Ανέστη, φωνάζει η φύση όλη. Είναι περίοδος άνοιξης, η ωραιότερη εποχή του έτους. Οι τόποι βλαστημενοι και λουλουδιασμένοι και η πλάση γεμάτη ομορφιά. Σε μια γιορτή χαράς τα λουλούδια βλαστούν και ανθίζουν, μαζί με τον Χριστό ξαναγεννιούνται και γεμίζουν αγαλλίαση τις καρδιές των ανθρώπων.

Kυριακος Tαπακουδης

Απόπειρα εκβιασμού

Κύριε διευθυντά

Προ ημερών δημοσιοποιήθηκε μία αναφορά του υπουργού Δημοσίας Τάξεως προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την παράκληση για τις δέουσες εκ μέρους της ενέργειες, «για την ανάδειξη της αλήθειας και την προστασία του δημοσίου βίου από οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού».

Εν συνεχεία δημοσιοποιήθηκαν οι ενέργειες της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα αφενός μεν η εντολή της «να αξιολογηθεί και να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί ή όχι η τέλεση του αδικήματος της βίας ή απειλής βίας κατά βουλευτών ή αρχηγού πολιτικού κόμματος (άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα) ή άλλη αξιόποινη πράξη», αφετέρου δε η παραγγελία της ότι «εάν στο μέλλον επαναληφθεί από οποιονδήποτε και υπό οποιαδήποτε ιδιότητα η χρήση παρανόμως κτηθέντος οπτικοακουστικού υλικού να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, έστω κι αν ο υπαίτιος είναι βουλευτής εν ενεργεία».

Τόσο ο υπουργός όσο και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κινήθηκαν εντός των αρμοδιοτήτων τους. Το ζήτημα που τίθεται είναι εάν η δημοσιοποίηση των ενεργειών τους βοηθάει τον κοινό σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από την εφαρμογή του νόμου.

Από την άλλη πλευρά, πιθανώς να υπάρχουν κάποια πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν εν αγνοία τους σε οπτικοακουστικό υλικό. Ανεξαρτήτως της προφανώς ορθής στάσεως της Δικαιοσύνης, είναι ζήτημα εάν τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει δημοσίως να δώσουν την έγκρισή τους να δημοσιοποιηθεί το οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό. Αυτή θα ήταν η καλύτερη απάντηση σε οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού ή απειλής βίας του πολιτικού κόσμου.

Κωνσταντινος Λιβανιος

Τουρισμός και «060»

Κύριε διευθυντά

Οκ. πρωθυπουργός, προσπαθώντας να αντιστρέψει το δυσμενές για τη χώρα μας κλίμα και να δημιουργήσει καλύτερους όρους για τη βαρύτερη βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό, ανακοίνωσε τη λειτουργία των Μουσείων από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Εξάλλου σε πραγματοποιηθείσα σύσκεψη για την τουριστική περίοδο ζήτησε τη σύμπραξη όλων –αρμόδιων υπηρεσιών και πολιτών– για την, όσο το δυνατόν, καλύτερη φιλοξενία και εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων τουριστών που αναμένεται να έρθουν και φέτος στη χώρα μας. Στον τομέα της εξυπηρέτησης των τουριστών, σε οιαδήποτε μεγαλούπολη του κόσμου, βασικό ρόλο διαδραματίζουν οι αστικές συγκοινωνίες. Αξίζει, λοιπόν, να πληροφορηθεί τόσον ο κ. πρωθυπουργός αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί Τουρισμού και Μεταφορών και ο κ. Δήμαρχος Αθηναίων, με ποιο τρόπο η διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) έχει υλοποιήσει την παραπάνω πρωθυπουργική εντολή αλλά και την κυβερνητική πολιτική για την καλύτερη φιλοξενία των τουριστών: Με απόφασή της, λοιπόν, έχει διακόψει από τις 05-05-2013 τα κυριακάτικα δρομολόγια των μπλε λεωφορείων της γραμμής «060» Αρχαιολογικό Μουσείο-Ακαδημία-Λυκαβηττός! Η γραμμή αυτή (μίνι-μπας) είναι η μοναδική που εξυπηρετεί –εκτός των χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λυκαβηττού– και χιλιάδες ξένους επισκέπτες της πόλης μας –ιδίως μάλιστα το καλοκαίρι–, οι οποίοι ανεβαίνουν στον λόφο για να θαυμάσουν την Αθήνα από ψηλά. Μάλιστα, η γραμμή «060» αναγράφεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς της Αθήνας, οι δε τουρίστες με τους ξενόγλωσσους οδηγούς στα χέρια τους αναζητούν, τις Κυριακές, τα λεωφορεία της γραμμής αυτής, η οποία πραγματοποιούσε ένα δρομολόγιο ανά ώρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο προς τον Λυκαβηττό! Δηλ. ο ΟΑΣΑ «εξοικονόμησε;» δύο βάρδιες οδηγών! Βαθυστόχαστη, πράγματι, οικονομία!

Είναι, μετά τα ανωτέρω, άμεση ανάγκη ο αρμόδιος υπουργός να διατάξει την επαναλειτουργία της πιο πάνω γραμμής, η οποία μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών της πόλης μας, πρέπει να φθάνει ώς το θέατρο του Λυκαβηττού.

Aντωνης Μαλλικουρτης, Πανος Δημοπουλος και πολλοί κάτοικοι της περιοχής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή