Ετοιμη για πλήρη απεξάρτηση από το μνημόνιο η Πορτογαλία

Ετοιμη για πλήρη απεξάρτηση από το μνημόνιο η Πορτογαλία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη απήχηση στους επενδυτές είχε η έκδοση 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου που πραγματοποιήθηκε χθες και ήταν η πρώτη μετά τον Μάιο του 2011, όταν δόθηκε στη χώρα οικονομική βοήθεια 78 δισ. ευρώ από την τρόικα, με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής λιτότητας.

Μετά την έκδοση του ομολόγου, αυξάνονται όλο και περισσότερο οι πιθανότητες για την εξ ολοκλήρου «καθαρή» έξοδο, χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, της Πορτογαλίας από το δανειοδοτικό πρόγραμμα της τρόικας που λήγει στα μέσα Μαΐου.

Στη χθεσινή δημοπρασία, η Λισσαβώνα δανείστηκε 750 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,57%, αρκετά χαμηλότερο από τις προσδοκίες της πορτογαλικής κυβέρνησης. Η ζήτηση ήταν υψηλότερη κατά 3,47 φορές από την προσφορά. Λίαν θετικές ήταν, επίσης, οι συνθήκες στη δευτερογενή αγορά. Εκεί οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν στο χαμηλό 8ετίας, υποχωρώντας κατά 5,5 μονάδες βάσης στο 3,63%. Πρόκειται για μεγάλη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος ως προς τα πορτογαλικά ομόλογα συγκριτικά με τις αποδόσεις του 17,39% που είχαν καταγραφεί αρχές του 2012, όταν είχε κορυφωθεί η κρίση χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν η χώρα θα ζητήσει προληπτική γραμμή πίστωσης. Διαβεβαίωσε, πάντως, πως θα αποφανθεί επί του ζητήματος το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 5 Μαΐου, πριν από τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εθνικές εκλογές το 2015.

Κατά τα φαινόμενα, οι εταίροι της Πορτογαλίας στην Ευρωζώνη και οι πιστωτές της –η Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– επιθυμούν την έξοδο της χώρας από το δανειοδοτικό πρόγραμμα χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. Επιζητούν από τη Λισσαβώνα να μιμηθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία βγήκε από το μνημόνιο τέλη του 2013.

Αυτή η πεποίθηση εκφράστηκε, επίσης, διά στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Πάουλο Πόρτας, μέσα στην εβδομάδα. Στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας, ο κ. Πόρτας είπε πως αυτή η αξιολόγηση, δεδομένου ότι είναι η τελευταία, «θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την πολιτική και δημοσιονομική αυτονομία μας».

Συνέκρινε, επίσης, τις αποδόσεις των πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων, τονίζοντας πως κυμαίνονται σε ανάλογα επίπεδα λίγο πριν από την έξοδο κάθε χώρας-μέλους από το μνημόνιο. Λίγο πριν από την έξοδο της Ιρλανδίας, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είχαν υποχωρήσει στο 3,5%.

Σήμερα, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του δανειοδοτικού προγράμματος της Πορτογαλίας, οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογά της έχουν υποχωρήσει στο 3,6%.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών αποδίδει την υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Πορτογαλίας σε γενικότερη πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα των κρατών-μελών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Αυτή η γενικότερη πτώση πυροδοτείται από την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα καταφύγει σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης για την ενίσχυση μιας αναιμικής ανάπτυξης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Η κεντρο-δεξιά κυβέρνηση του κ. Κοέλιο επιδιώκει την εξ ολοκλήρου έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο, χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, ενόψει των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 22 με 25 Μαΐου, αλλά και των εθνικών εκλογών το 2015. «Υπάρχει 90% πιθανότητα η κυβέρνηση να έχει ήδη αποφασίσει την “καθαρή επιστροφή” της στις αγορές, κυρίως για πολιτικούς λόγους που αφορούν τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Αντόνιο Ρολντάν, αναλυτής της Eurasia Group.

Η χθεσινή δημοπρασία της Πορτογαλίας απεικονίζει τη μεγάλη ανταπόκριση των αγορών. Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 15 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτει τις ανάγκες της οικονομίας για το επόμενο έτος. Εν κατακλείδι, η οικονομία φαίνεται να είναι θωρακισμένη από τυχόν αναταραχές στις αγορές τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή