Πιστοποιητικό για ελάφρυνση χρέους

Πιστοποιητικό για ελάφρυνση χρέους

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στον επόμενο στόχο, αυτόν της ρύθμισης της βιωσιμότητας του χρέους, σκοπεύει η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Το διακύβευμα της οικονομικής βιωσιμότητας μαζί με την ανάγκη σταθερότητας της χώρας, στον απόηχο των «πειραματισμών» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την οικονομία, την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ, πλέον και με τη μειονότητα στη Θράκη, αναμένεται να κυριαρχήσει στον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού στην πορεία προς τις κάλπες του Μαΐου. «Η επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που επιτυγχάνει η ελληνική οικονομία… Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας» ήταν η χθεσινή, χαρακτηριστική, δήλωση του κ. Σαμαρά στον απόηχο της ανακοίνωσης της Eurostat.

Ωστόσο, στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου το ζήτημα που κυριάρχησε χθες ήταν, μάλλον, οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών και υποψηφίων του κόμματος, όπως ο κ. Δημ. Χριστόπουλος, και η άκομψη καρατόμηση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ιδιαιτέρως προβληματισμένος για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, πώς μπορεί αυτή να εξασφαλιστεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατεδαφίζει τα πάντα όχι μόνον στην οικονομία, αλλά και στις “σταθερές” της χώρας, όπως το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και, πλέον, η Συνθήκη της Λωζάννης», σημειώνουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, που έχουν σαφή γνώση των απόψεων του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου. Προσθέτουν, δε, πως «αυτά που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μεν να είναι εκλογικώς θετικά για τη Ν.Δ., αλλά εδώ διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και δεν χωρούν επικίνδυνες πρακτικές».

Η Ν.Δ. εντείνει την πίεσή της προς την Κουμουνδούρου, ζητώντας την αποπομπή του κ. Δημ. Χριστόπουλου από το ευρωψηφοδέλτιο. «Ας αφήσει τις υπεκφυγές ο κ. Τσίπρας και ας πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό αν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης… Αν όχι, ας αποπέμψει σήμερα κιόλας από το ευρωψηφοδέλτιό του τον εκφραστή των θέσεων αυτών, κ. Χριστόπουλο», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Αννα Ασημακοπούλου.

Για «εθνικώς επιζήμια επιπολαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως όσα είπε ο κ. Χριστόπουλος «δεν έχει τολμήσει να πει ούτε ο πιο ακραίος Τούρκος εθνικιστής». Η ίδια προσέθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την καταγγελία της μορφωτικής συμφωνίας, η οποία υποχρεώνει τους Ρομά να μαθαίνουν μόνο τουρκικά απλώς και μόνον επειδή είναι μουσουλμάνοι και να καταργήσει τη σαρία. Πάντως, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι το ζήτημα της Θράκης δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κομματικής διαπάλης… Δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον ελπίζω, από τη Ν.Δ. καμία προσπάθεια άντλησης κομματικού οφέλους».

Ωστόσο, οι τόνοι ανεβαίνουν και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την κλιμάκωση της κομματικής αντιπαράθεσης, ενώ δεν αποκλείουν τη χθεσινή «απόσυρση» του περιφερειακού συμβούλου Αχμέτ Κουρτ από τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν και γαλάζιοι που, επίσης, τάσσονται υπέρ της καθόδου αυτόνομου ψηφοδελτίου από το DEB, το κόμμα του Αχ. Σαδίκ. Αλλωστε, τα δύο κόμματα μοιάζουν να μάχονται την ίδια ώρα που το επίμαχο κοινό, η μουσουλμανική μειονότητα, κινείται συγκροτημένα για αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή