Φαβέλα εναντίον Μουντιάλ, στη Βραζιλία

Φαβέλα εναντίον Μουντιάλ, στη Βραζιλία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποίησαν τη νύχτα της Τρίτης εκατοντάδες κάτοικοι της παραγκούπολης Παβαοζίνια στους λόφους πάνω από τη διάσημη παραλία Ιπανέμα, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο 25χρονου χορευτή, τον οποίο η αστυνομία πέρασε για έμπορο ναρκωτικών.

Στις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, που προσπάθησε να εμποδίσει τους νεαρούς να προσεγγίσουν την Ιπανέμα και την Κοπακαμπάνα, σκοτώθηκε 27χρονος διανοητικά καθυστερημένος κάτοικος της φαβέλας. Η διαδήλωση, που κατέληξε στους δρόμους του κέντρου της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, πραγματοποιήθηκε λιγότερο από δύο μήνες πριν από την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Σημαντική μερίδα Βραζιλιάνων εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή της κυβέρνησης της χώρας να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μνημειωδών σταδίων, αντί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα στέγης, δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων υποδομών που πλήττει τις φαβέλες.

Το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «ειρήνευσης» των παραγκουπόλεων του Ρίο βρίσκεται στον έκτο χρόνο του, ενώ οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την αστυνομία και ειδικότερα τις ειδικές δυνάμεις του σώματος για βασανισμούς υπόπτων και συνοπτικές εκτελέσεις.

Φίλοι του 25χρονου χορευτή Ντάγκλας Ραφαέλ ντα Σίλβα Φερέιρα υποστηρίζουν ότι το θύμα βρέθηκε τη Δευτέρα εν μέσω διασταυρούμενων πυρών αστυνομίας και εμπόρων ναρκωτικών.

Στην προσπάθειά του να καλυφθεί, ο Φερέιρα αναζήτησε καταφύγιο σε κλειστό παιδικό σταθμό της Παβαοζίνια, όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας υποστήριξε χθες ότι ο Φερέιρα υπέκυψε ύστερα από πτώση.

Η κάτοικος της Παβαοζίνια και εργαζόμενη σε μη κυβερνητική οργάνωση Ντέιζι Καρβάλιο είπε: «Ο Φερέιρα ήταν ένας τυπικός νέος της φαβέλας. Οι νέοι έχουν κάθε δικαίωμα να εξεγείρονται. Τι είδους Μουντιάλ είναι αυτό; Οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων πρέπει να ενωθούν και να βγουν στους δρόμους, ενώ οι τουρίστες οφείλουν να μείνουν μακριά από τη διοργάνωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή